Вівторок, 19.03.2024, 07:56:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 29
У Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» розпочався осінній виставковий сезон. Започаткувала його виставка графіки відомого барда та художника Левка Бондара, яка відкрилася 27 вересня. Значна кількість присутніх на заході засвідчила, що наша, досить різноманітна за своїми мистецькими вподобаннями громада, потребує подібних атракцій і хоче частіше бути дотичною до світу мистецтва. Громадськість звикла, що Національний заповідник навіть у літній період не робить перерв у виставковій діяльності – тож з поверненням з відпусток радо взяла участь у представленні творчості Левка Бондаря.
Отримані враження від самої презентації та виставки перевершили всі сподівання. Окрім графічних творів (а їх для огляду подано більше 50-ти), відбувся маленький бардівський концерт Левка Бондаря та його найближчих друзів і натхненників – Лесі Соболевської та Зої Слободян.
... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 29.09.2011

Якби пересічний станиславівець з минулого століття якимсь дивом потрапив у нашу сучасність, то, мабуть, подумав би, що місто накрила якась жахлива епідемія і всі городяни масово хворіють - так багато тепер у нас аптек. Більше сотні! І всі непогано заробляють. А ще століття тому мешканці були, певно, здоровішими, тому й аптек було значно менше. Правда, тоді не було «зомбоящика» з нав'язливою рекламою ліків... Тож де, в кого і які ліки купували станиславівці?
У минулому відкрити аптеку було нелегкою та тривалою справою. До звертання про відкриття майбутній власник аптеки додавав метрику, свідоцтво гмінної належності (своєрідна прописка), диплом магістра фармації, свідоцтво про відбуття «служби професійної», тобто попереднього стажу роботи в аптеці та ...свідоцтво моральності, яке видавалося за місцем народження чи проживання. Останній документ настільки ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.09.2011

Міжнародна наукова конференція «Скит Манявський у духовному і культурному житті України та зарубіжжя: До 400 річчя заснування» відбулася сьогодні в Прикарпатському Національному університеті ім. Василя Стефаника.
Як сказав доктор історичних наук, професор, ректор Інституту історії та політології Прикарпатського Національного університету Микола Кугутяк: «Не потрібно особливо нагадувати про роль і місце Манявського скиту в історії української церкви.
Його вплив на духовне життя України цього періоду був дуже вагомим не тільки для України, але й для інших країн  і народів. На сьогоднішній день ми не маємо системного дослідження неймовірно бурхливої історії Манявського скиту. 
За 2000 років історії європейської цивілізації на ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.09.2011

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери триває виставка «Відомі українські родини в контексті українського суспільного життя в Галичині в XIX — на початку XX ст.». В експозиції представлено понад 300 експонатів. Серед них — одяг, вишивки, світлини, предмети інтер’єру, а також різноманітні книжкові видання українською мовою на релігійну та господарську тематику. Все це дає нагоду відвідувачу на певний час опинитися в атмосфері минувшини і дізнатися про славні роди нашого краю.
Розмовляємо з заступником директора музею Оксаною РОМАНІВ.
— Оксано Василівно, ви розповідаєте про відомі українські родини. Більшість з них — це священичі династії, які жили 100-150 років тому. Яким чином вони пов’язані з історією визвольної боротьби, що в свідомості краян асоціюєть ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.09.2011

З глибини століть, крізь війни і лихоліття до нас дійшли шедеври давніх зодчих — замки, фортифікаційні споруди, храми, та, на жаль, здебільшого їх руїни. Більшу частину з них уже практично неможливо відновити. Замки і палаци в Івано-Франківську, Галичі, Пневі, Чернелиці, Приозерному і замками уже важко назвати, — каже начальник обласного управління архітектури і містобудування Ігор Чолій:
«У нас в області, фактично, замків, як таких немає. Але серед пам’яток місцевого значення у нас є 4 монастирі, 21 костел, 7 синагог, 361 церква. 166 об’єктів громадського призначення, 6 фортифікаційного, 26 промислових об’єктів. Теж вони вимагають сьогодні серйозного втручання, оскільки вони сьогодні не експлуатуються , час робить своє. Звичайно, велика пам’ятка архітектури  вимагає відповідного фінансування для того щоб її зберегти. І в місцевому бюджеті, і в обласному бюджеті ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 29.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024