Вівторок, 19.03.2024, 12:07:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 08
18 листопада 1950 року вдосвіта в нерівному запеклому бою, який тривав півтора години, загинув Крайовий провідник ОУН «Захід-Карпати» Степан Слободян-«Єфрем» та семеро його побратимів. Підпільники робили спробу вирватись з оточення, але всі загинули. Під час прориву дружина С. Слободяна - Марія-«Марта» з родини Німих вбила лейтенанта НКВД. Ще один солдат-облавник був поранений в бою.
Тіла загиблих підпільників на підводах звезли до села Бережниця, а звідти вантажною машиною до міста Калуш. Наступного дня довезли на подвір’я тюрми (тепер музична школа№1 у місті Калуш) сильно обгорілий труп ще одного підпільника. З бункера було вилучено велику кількість організаційних документів, які не встигли згоріти.
У 1991 році жителі села Бережниця встановили залізний хрест і бетонний надгробок поряд із мі ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 08.09.2011

У Чорному Лісі, що на Івано-Франківщині, відбулися пошукові роботи на місці бункеру УПА. Участь у пошуках взяли директор Меморіяльного музею Степана Бандери у селі Старому Угринові Степан Лесів, представники Історичного Товариства "Українська Варта" Станіслав Власов і Віктор Павлів, а також ентузіасти-патріоти села Угринова.
18 вересня 1950 року у цій криївці загинуло 8 вояків, серед них одна дівчина. Найстаршому з них було всього лише 28 років це був Степан Слободян.
Список загиблих вояків:
1. Степан Слободян – Крайовий Провідник ОУН «Захід – Карпати».
2. Марія Німа- «Марта», 1925 р.н. – Провідник УЧХ Калуського Проводу ОУН.
Переглядів: 718 | Долучив: Dnister | Дата: 08.09.2011

Як повідомив на сьогоднішній прес-конференції голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, відбулися домовленості між керівництвом області і власником Палацу Потоцьких Олегом Бахматюком щодо його реконструкції.
Нагадаємо, що довгий час влада міста Івано-Франківська не могла вирішити питання реконструкції палацу.
Як розповів Вишиванюк, вже є архітектурна розробка Палацу. Але через те, що всі будівлі на його території в надзвичайно жахливому стані, відбудеться не реконструкція, а будівництво нового Палацу. За словами губернатора, наразі від Палацу Потоцьких залишилися тільки слова…
Проте Вишиванюк визнав, що наразі до Палацу Потоцьких в нього «не доходять руки», бо є набагато важливіші проблеми які потребують нега ... Читати далі »
Переглядів: 473 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.09.2011

Село Чесники розташоване в горбистій місцевості недалеко від сакрального об’єкту дохристиянської доби – місця Сили - «Чортова гора». Офіційна дата виникнення села (за першою згадкою) – 1368 рік. Адміністративно село належало до Бережанського циркулу Рогатинського повіту. Дідичами села були суддя Микола Петриловський, шляхтичі з родин Казановських (Хшановських) і Мальчевських. Історики знаходять згадки про замок, побудований поряд з Чесниками Адамом Казановським.
На горі, яка ландшафтно домінує над територією села, стоїть древня церква Святого Миколая (назва, яка побутує серед мешканців Чесників – «Вознесіння»). Це давнє і шановане місце Сили з виразною позитивною (захисною) енергетикою. Навіть при першому знайомстві з пам’ятником архітектури, який тепер стоїть на цьому місці, впадає в очі, що він нагадує церкви, що будувалися у перші століття після мон ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.09.2011

В Івано-Франківську проведуть конкурс на кращу оглядову екскурсію, присвячену 350-річчю обласного центру. Таке рішення прийняв міський виконавчий комітет.
Про це повідомив начальник міського відділу туризму Володимир Устинський. Охочі зможуть написати і запропонувати журі свій власний маршрут подорожі містом.
В конкурсному поданні має бути присутня новизна, чітке зазначення включених туристичних об’єктів і коротка історична довідка про них.
Також оргкомітет зважатиме на ступінь розкриття обраної теми. Конкурсанти можуть готувати маршрути, як по загальному розвитку Івано-Франківська, так і окремих сфер його життя - політики, економіки, промисловості чи культури. За креативність 6 переможців отримають фінансову винагороду - від 920 до ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024