Вівторок, 19.03.2024, 11:57:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 19
Еколого-пізнавальна стежка «По Діброві» прокладена серед одного з небагатьох уцілілих клаптиків еталонних дібров краю. Це мальовниче грабово-дубове урочище розкинулось на площі 425 га і є цінною ділянкою природно-заповідного фонду України, що входить до складу Галицького національного природного парку. 
На прокладеному маршруті зустрічається чимало природних осередків, цікавих для детального огляду й вивчення допитливими натуралістами. Стежку обладнано місцями для відпочинку, вздовж шляху впорядковано три джерела і облаштовано оглядовий майданчик. 
Маршрут, час проходження якого займає 4 години, має протяяжність 8,7 км, хоч мандрувати Дібровою можна і коротшими (4,3 і 4,4 км) стежками.
Разом з керівником наукового відділу ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

Стародавній гуцульський промисел - ткацтво ліжників  розвивається на Прикарпатті. Одна з народних майстрів у селі Яворові, що на Косівщині, є Наталя Кіщук.
Жінка розповідає - така постіль надзвичайно тепла взимку і не парить влітку. Адже як і в давнину, виготовляється лише з натуральної овечої шерсті і при потребі фарбника. Жодних інших складників - немає.
Виготовлення одного  ліжника може тривати більше місяця - вовна париться від двох до 4 тижнів, далі її сушать і прядуть нитки. Такий тривалий процес вартий результату - адже постіль не лише забезпечить комфортний сон, а й лікуватиме. 
Гуцули, адаптувавши свою традиційну стилістику ліжників до ринкових умов попиту і пропозиції, розпочали виготовляти і рельєфну постіл ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

Упродовж двох днів у жовтні Калуш оічкує на цікаве творче дійство — Перший етнофестиваль "Колесо". Організатор — театр "ЛюбАрт" та Калуська філія Союзу українок.
Програма фестивалю передбачає:
01.10.2011, субота
14.00 — урочисте відкриття на площі Героїв
Музична майстерня фестивалю (хор парафії Святого Валентина, гурт "Зелені сестри” ).
Перфоменс "Стихії”. (Площа Героїв).
15.00 — ремісничі майстерні фестивалю (ляльки мотанки, ліпка з полімерної глини, ткацтво, розпис на склі, плетіння мандал та ін. у приміщенні філії Союзу українок),
Переглядів: 595 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

15 вересня, в приміщенні ЗОШ №25 відбулося засідання університету етики та естетики «Історична година: історик, політик, мислитель», присвячене 145-й річниці з дня народження М.Грушевського. Аудиторією слухачів були учні шостих класів. З цікавими історичними подіями того часу, який припав на роки життя та діяльності великого політичного діяча украЇни М.Грушевського ознайомила слухачів викладач історії Наталія Трун, а з науковою та творчою діяльністю мислителя ознайомила слухачів інструктор по роботі з дітьми Міського Народного Олександра Васьків.
Ґрунтовною візуальною підтримкою цього заходу була виставка літератури, яка освітлювала біографію та праці М.Грушевського, матеріал до якої підібрала та ознайомила з ним слухачів бібліотекар бібліотеки-філії №6 міської централізованої бібліотечної системи Уляна Романюк.
Переглядів: 458 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

16 вересня 2011 р. в актовому залі Рогатинського позашкільного закладу ШЕВу відбулася лекція відомого нашого краянина, науковця, публіциста, колишнього ректора Українського католицького університету в Римі, випускника Колишньої Рогатинської української гімназії о. д-ра Івана Музички на тему: "Священник Маркіян Шашкевич - предтеча українського національного відродження" для учнів старших класів Рогатинської гімназії ім. В. Великого.
Переглядів: 630 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

17 вересня 1939 року Червона армія без оголошення війни вступила на територію Речі Посполитої. Того ж дня танкові частини Червоної армії зайняли територію Прикарпаття. Протягом багатьох десятиліть цей місяць називався не інакше як «золотий вересень», наступ Червоної армії СРСР на Польщу — визвольний похід, а Червона армія — лише армією-визволителькою, що принесла з собою галичанам «мир, волю і щасливе життя» та об’єднала воєдино споконвічні українські землі. Насправді «золотий вересень» став результатом розігрування української карти в Берліні і в Москві напередодні Другої світової війни і не має жодног ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

Для внесення до списку ЮНЕСКО відібрали вісім українських дерев’яних церков. Чотири представляють Львівщину, дві – Прикарпаття і дві Закарпаття.
Про це в інтерв’ю ZN.UA повідомив провідний науковий спеціаліст інституту «Укрзахідпроектреставрація» (Львів) Василь Слободян.
Говорячи про вимоги ЮНЕСКО, експерт зазначив, що передусім це – ідентичність та інтегральність церковної споруди. Пам’ятка має бути збудована з автентичних матеріалів. Друга вимога – збережений історичний ландшафт, у тому числі зелені насадження. Третя – про пам’ятку повинна дбати держава.
«А якщо згадати, що за 20 років незалежності України на збереження дерев’яних церков з бюджету не виділено жодної копійки, то висновок напрошується сам. Це має бути окрема державн ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.09.2011

Степан Лесів, завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові на Калущині (http://museum-bandera.if.ua/). 
Народився 1975 року у сусідній з Угриновом Новиці. Разом із батьком-вчителем місцевої школи і неперевершеним грибником часто бував у навколишніх селах і в Чорному лісі, де майже кожний метр рясно скроплений кров’ю українських героїв, котрі на смерть ішли за нашу і майбутніх поколінь свободу.
У студентські роки активно включився в громадську роботу, невдовзі очолив обласне молодіжне крило КУНу. Однак політична кар’єра не звабила його. Вирішив конкретною справою долучитися до висвітлення білих плям у страдницькій українській історії, до пошуку місць боїв і загибелі повстанців, їх належного пошанування. "Ніхто не забутий, ніщо не забуто”,— цей пам’ятний ще зі ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024