Вівторок, 19.03.2024, 05:51:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 16
Непоказна вулиця, яка сполучає вулиці Грушевського та Дзвонарську і забудована переважно "хрущовками" та старими дев’ятиповерхівками або новобудовами, які зведені на пустирі, не відзначається особливими архітектурними пам’ятками, однак відіграла велику роль в історії міста. Починаючи від назви, яка походить від того, що знаходилася вулиця під валами Старостинського замку. Тобто ще раз на основі цього факту і рельєфу центральної частини міста можна вести мову про розташування фортифікації у XVI-XVIІ століттях. У період радянської влади вулиця носила ім’я Жданова.
З вулицею пов’язане життя євреїв Калуша. Саме вона є єдиною з центральних вулиць міста, яку вони заселяли і на якій вели активну торгівлю. Тому тут варто розповісти коротко про історію представників цього народу у Калуші, адже так історично склалося, що у ХІХ-ХХ століттях саме вони і складали ч ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

Модою легковажити небезпечно. Одяг - підступний зрадник: він багато розповідає про людину - її характер, звички, статки. Соціальний статус. Подібно й мода - як неупереджений історик - розповість про час, про економіку й культуру суспільства, у якому вона панувала. Мода відображає суспільні уявлення про красу, гармонію й комфорт, демонструє рівень культури й технології.
Що ж можна уявити, оглядаючи фасони модного одягу, який носили галицькі пані в першій третині ХХ століття? Напевне, життя в той час пливло повільніше, пані мали більше, ніж зараз, часу на себе, дбали не тільки про роботу, вечерю й оплату комунпослуг, але й про гармонію в одязі, побуті, стосунках, а тому більше поважали себе самі і більше, ніж сьогодні, жінок поважало чоловіче оточення. Галичанки розуміли, що означає «виходити в світ» - інакше для чого ж було стільки уваги приділяти бальн ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

У 1996 році на одній із ділянок цвинтаря по вулиці Бандери у м.Бурштин було виявлено стихійне поховання 23 людських останків, серед яких були жінки і діти. Поміж останків при розкопках було виявлено ящик з п’ятнадцятьма кілограмами тротилу. 
Членами районної станиці Братства вояків ОУН-УПА та «Меморіалу» були встановлені імена 15 загиблих, решта 8 залишилися невідомими. Імена жертв викарбувано на гранітній плиті меморіалу, де перезахоронено жертви ХХ століття. Детальніше про цю подію йдеться у матеріалі М.Яцківа «Вам «Вічную пам’ять…» не співали» («ГС» №34 від 23 серпня 2011 року).
11 вересня 2011 року з нагоди 15-роковин перепоховання невинноубієнних жертв НКВС на цвинтарі у місті Бурштині відбулися панахида та пам’ятне віче. Серед почесних гостей – родичі загиблих, голова районної держ ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

22 вересня урочистості, присвячені 70-річчю партизанського руху в Україні, відбудуться у селі Заріччі Надвірнянського району.
Тут у свій час з нагоди 20-річчя Карпатського рейду Сидора Ковпака був закладений Парк партизанської слави. У роки незалежності збудована капличка.
Як свідчать історичні джерела, у серпні 1943 року партизанське з’єднання С. А. Ковпака, розгромивши есесівський загін у Делятині, проходило через Заріччя в напрямі села Білі Ослави. В урочищі Ділок з 3-о на 4 серпня розгорівся запеклий бій, у якому загинуло 98 партизанів-ковпаківців, був убитий і комісар з’єднання генерал-майор Семен Руднєв.
Щороку сюди приїжджають ветерани.
У День партизанської слави за ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

Багатий і самобутній світ фантазії, творчої думки і вмілих рук представили на виставці в залі обласного науково-методичного центру культури і туризму Прикарпаття (Незалежності, 12) майстри декоративно-ужиткового мистецтва та малярства Снятинщини.
На ній представлено самобутні вироби зі шкіри, художню вишивку, вироби з бісеру, малярство, графіку, ткацтво, писанкарство, художню фотографію і ще багато цікавого.
Подивитись і подивуватись дивовижним проявам людського таланту на виставці снятинців можна у виставковій залі ОНМЦ культури і туризму Прикарпаття впродовж місяця.
ОДТРК
Переглядів: 578 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

У Коломиї під керівництвом секретаря міської ради Ярослава Гошія відбулося засідання організаційного комітету з підготовки загальноміського Січового свята під гаслом "Молодь вивчає історію рідного краю”.
Захід приурочений 111-й річниці заснування першого в Галичині пожежно-гімнастичного товариства "СІЧ”, організатором і натхненником якого був Кирило Трильовський.
Обговорювали питання підготовки та організації цього дійства представники відділів культури міста та району, управління освіти, молоді і спорту, заступники керівників вищих навчальних закладів з виховної роботи. Одноголосну підтримку знайшла пропозиція директора педагогічного коледжу Валерія Ковтуна провести свято 29 вересня біля пам’ятної меморіальної дошки Кирилу Трильовському, яку було урочисто відкрито рівно рік тому, на вулиці Т ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011

Найдавнішим книжковим магазином Івано-Франківська є «Букініст», що на Незалежності. Ліворуч від нього зараз розташоване відділення банку, проте раніше там теж була книгарня, з якою пов’язана одна цікава історія.
На початку ХХ століття крамниця належала єврею Марьяну Гасклеру. Коли він вирішив збільшити торгову площу, то просто обшив колони фанерними щитами, а у простінки вставив скло. Таким чином утворилися шикарні вітрини, максимально наближені до перехожих. Після смерті Гасклера справу продовжила його вдова – Пауліна.
В часи нацистської окупації пані Гасклерова переїхала до гетто, а керівництво книгарнею очолив пан Петро Самоверський. Перед приходом совітів він емігрував на захід і, як виявилось згодом, недарма.
У 1972 році у книг ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024