П`ятниця, 19.04.2024, 07:57:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 16 » Вулиця Підвальна була вулицею калуських євреїв
14:53:18
Вулиця Підвальна була вулицею калуських євреїв
Непоказна вулиця, яка сполучає вулиці Грушевського та Дзвонарську і забудована переважно "хрущовками" та старими дев’ятиповерхівками або новобудовами, які зведені на пустирі, не відзначається особливими архітектурними пам’ятками, однак відіграла велику роль в історії міста. Починаючи від назви, яка походить від того, що знаходилася вулиця під валами Старостинського замку. Тобто ще раз на основі цього факту і рельєфу центральної частини міста можна вести мову про розташування фортифікації у XVI-XVIІ століттях. У період радянської влади вулиця носила ім’я Жданова.
З вулицею пов’язане життя євреїв Калуша. Саме вона є єдиною з центральних вулиць міста, яку вони заселяли і на якій вели активну торгівлю. Тому тут варто розповісти коротко про історію представників цього народу у Калуші, адже так історично склалося, що у ХІХ-ХХ століттях саме вони і складали чисельну більшість населення міста.
У Калуші єврейські родини почали з’являтися у другій половині XVI століття, і відразу ж почали активно впливати на місцеву торгівлю. У 1650 році калуські євреї домоглися для своєї громади утворення окремого управлінського кагалу на чолі з жидівською старшиною. У 1765 році з 393 будинків міста євреям належали 135. Зазвичай, представники цієї національності жили у центрі міста. У другій половині XVIІІ століття торгівля міста майже на 100% відсотків зосереджувалася у руках місцевих євреїв. Їм також належали багато підприємств. 
До 1914 року кількість євреїв у Калуші зросла до 4363. Вони створили своєрідне місто у місті зі своєю поліцією, підприємствами, школою. 
У часи польського панування торгівельна активність євреїв дещо занепала. Однак найважчі часи для них наступили у першій половині 1940-х років, коли з приходом німецької окупації у Калуському районі було знищено 6000 представників ізраїльського народу, а у самому місті залишилося всього 17 євреїв. 
Мойша Еттінгер, якйий емігрував з Калуша раніше (до речі, це ім’я досить часто зустрічається у мережі Інтернет. — Авт.), у 1980 році випустив книгу, написану на івриті, з 14-ма сторінками резюме англійською мовою — "Kalush — our native town”, яка нині є великою рідкістю. 
Закінчуючи розповідь про вулицю, варто згадати про пам’ятну дошку калушанину Михайлу Козорісу (1882-1937) — українському письменнику, юристу, громадському та державному діячу — на приміщенні центральної районної бібліотеки, встановлену у 1992 році.
Андрій Костишин, "Вікна"

Переглядів: 526 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024