Вівторок, 19.03.2024, 05:20:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 23
В історії Галича було багато хороших послідовників, які своєю працею робили добрі справи як для міста, так і для його жителів.
Багатьох із них можна віднайти на сторінках історії міста та Галичини.
Але і до сьогодні є ще білі плями в історії, не все ще описано, не все згадано, а треба!
Хтось творив історію на фронтах війни, хтось боровся за рідну Україну в підпіллі, а хтось працював на її добробут в мирний час. Українцям Галичини доводилося вчитись і працювати під час австро-угорської, польської та російської окупації.
Про одного із представників мирної професії ми і поведемо мову.
Мулькевич Володимир Людвігович ... Читати далі »
Переглядів: 848 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011

Вони були першими
Журналістська розвідка про відомого-невідомого калушанина Маркила Рожанковського розпочалася зі світлин на Вільному форумі міста Калуша. З’ясувалося, що відомий військовий лікар, полковник Австро-Угорського флоту похований у Калуші. "Вікна” разом із засновником Вільного форуму Юрієм Ониськом вирушили на старий цвинтар шукати могилу знаменитого калушанина.
Попри некошену траву та суцільні зарослі старого цвинтаря, могили Маркила Рожанковського та двох його дружин вдалося розшукати через півтора години пошуків.
— Коли ми вже збиралися йти геть, утративши надію відшукати могилу відомого військового лікаря Рожанковського, мені в око впав високий пам’ятник червонуватого кольору. "Амалія Рожанковська” п ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011

Технічний прогрес не стоїть на місці. Проте не у всіх галузях його поступ кидається в очі. Наприклад, будівництво. На перший погляд, якщо не брати до уваги тонкощі архітектурних стилів, за останні десятиліття основним проривом є хіба що різке збільшення поверховості та повсюдне використання скла. Але то тільки на перший погляд.
В Івано-Франківську є декілька будинків, які в чомусь стали «передовими». В одному змонтували першу в місті каналізацію, інший першим отримав декілька під’здів, у третьому з’явилися двоповерхові квартири…

Убікація на тисячу…
У ХІХ столітті городяни мали певні незручності. Якщо в селі кожен порядний ґазда мав родинний туалет, то у місті з т ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011

21.09.2011 р., в селищі Яблунові, на майдані біля Будинку культури, відбулися  урочистості з нагоди святкування Дня селища Яблунова.
Учасників святкування привітали заступники голів  РДА та районної ради Володимир Совіздранюк і  Василь Жмендак, Яблунівський селищний голова Зіновій Томащук та інші. 
Про історію селища, його минуле і сучасне детально розповів  заслужений  учитель України, член Національної спілки краєзнавців України Василь Курищук.Саме він напередодні Дня Яблунова розшукав у архівах відомості про Яблунів, які датовані ще 1564 роком. Історія Яблунова  є славною і давньою. Якщо створити фільм про це містечко над гомінкою Лючкою, то він був би надзвичайно багатим на цікаві історичні фрагменти. Це і боротьба  з монголо-татарами, і участь яблу ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011

19 вересня у місті Снятині в День Чуда Архистратига Михаїла відбулась Архієрейська відправа з нагоди освячення найстарішого  храму Снятинщини – Вознесенської церкви, що по вулиці Кобринських. Понад п’ятдесят років з людської волі тут не відправлялися Христові таїнства, церква була закритою для християн. Силами громади УПЦ КП її реставровано, виготовлено новий іконостас, престіл, жертвенник, освячення яких провів сам Архиєпископ Івано-Франківський та Галицький блаженніший Іосаф.
Переглядів: 565 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011

Нещодавно з-під пера Петра Свериди вийшла книжка «Пісні Прикарпаття». У ній зібрані історичні та суспільно-побутові пісні, балади, колядки, гаївки, щедрівки, старовинні галицькі пісні-вальси, романси тощо. Збірку Петро Сверида підготував до друку ще півтора десятиліття тому, але через відсутність коштів вона так і не була опублікована. Однак знайшлися небайдужі люди, які допомогли видати збірку, серед яких і депутат обласної ради Богдан Гдичинський.
Петро Сверида народився 17 липня 1930 року в с. Середнє. Виростав у пісенному сере­довищі, змалку перейнявся народною творчістю. Навчався на диригентсько-хоровому відділі Станіславського музичного училища імені Д. Січинського і на музично-педагогічному факультеті Дрогобицького педінституту. Працював понад тридцять років викладачем диригування та вокалу в Коломийському педагогічному училищі.
Переглядів: 739 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024