Вівторок, 16.04.2024, 17:09:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 23 » Відсвяткували День Яблунова
17:32:10
Відсвяткували День Яблунова
21.09.2011 р., в селищі Яблунові, на майдані біля Будинку культури, відбулися  урочистості з нагоди святкування Дня селища Яблунова.
Учасників святкування привітали заступники голів  РДА та районної ради Володимир Совіздранюк і  Василь Жмендак, Яблунівський селищний голова Зіновій Томащук та інші. 
Про історію селища, його минуле і сучасне детально розповів  заслужений  учитель України, член Національної спілки краєзнавців України Василь Курищук.Саме він напередодні Дня Яблунова розшукав у архівах відомості про Яблунів, які датовані ще 1564 роком. Історія Яблунова  є славною і давньою. Якщо створити фільм про це містечко над гомінкою Лючкою, то він був би надзвичайно багатим на цікаві історичні фрагменти. Це і боротьба  з монголо-татарами, і участь яблунівців у визвольній боротьбі під проводом Богдана Хмельницького та в опришківському русі. Овіяв себе Яблунів стрілецькою та повстанською славою, серед його уродженців чимало відомих постатей національно-визвольного руху. Про це засвідчують меморіальні знаки на честь Матіїва-Мельника, Василя Атаманюка, на честь перебування у Яблунові Івана Франка, пам’ятники Борцям за волю України, сотенному УПА Білому - Юрію Долішняку. 
Саме в Яблунові  у 1990 році  було проведено перші на Косівщині розкопки жертв сталінського терору, під час яких було знайдено 78 останків мешканців району,  закатованих у в’язниці НКВС.
Славний Яблунів на відомі постаті в літературі, науці та  інших сферах людської діяльності. Серед них уродженці Яблунова згадані Микола Матіїв-Мельник, Василь Атаманюк, доктор медичних наук, заслужений  діяч техніки і науки України Іван Солоненко, доктор біологічних наук Юрій Дмитрук, кандидат медичних наук Михайло Ковалишин, заслужені артисти України акторка Оксана Затварська, співачка Галина Борута (Гойло) та інші. 
У Яблунівській школі навчались лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка поети Дмитро Павличко зі Стопчатова  і Тарас Мельничук з Уторопів. У свій час її закінчили доктор фізико-математичних наук Дмитро Заячук зі Стопчатова, заслужений учитель України, член Національної спілки краєзнавців України Василь Курищук із Уторопів, заслужений учитель України Микола Томащук із Бане-Березова, доктор технічних наук Ярослав Дрогомирецький із Текучої, народний артист України Степан Фіцич із Нижнього Березова, заслужений тренер СРСР, майстер спорту міжнародного класу Дмитро Болдиш із Уторопів  та інші. 
Селище Яблунів зайняло почесне друге місце в обласному огляді з благоустрою населених пунктів в 2011 році.       
У 2011 році проведено ряд ремонтних робіт та здано в експлуатацію наступні об’єкти: музична школа ( встановлено пластикові вікна, двері), відремонтовано центральну дорогу, протяжністю 2,972 км, проведено поточний ремонт ЗОШ І-ІІІ ст., проведено поточний ремонт школи – інтернату ( ремонт фасаду школи, ремонт спального корпусу), виконано ряд інших робіт.
Учасники святкування із задоволенням подивились концерт, оглянули виставку творів майстрів оздоблювально-вжиткового мистецтва (вироби з художнього дерева, металу, шкіри, кераміки, вишивки, ткацтва, лозоплетіння, коренепластики).
Були проведені змагання  з футболу та легкої важкої атлетики. Завершився захід масовими молодіжними розвагами.
Косівська РДА

Переглядів: 790 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024