Субота, 20.04.2024, 02:42:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 30
27 вересня в читальному залі бібліотеки-філії №4, що по вул. Коновальця, 132.А був організований бібліографічний екскурс «Рушій історичного неспокою», приурочений 145-річчю від дня народження Михайла Грушевського – першого Президента України, політичного діяча і публіциста, найвидатнішого українського історика, організатора української науки. Захід був адресований для учнів старших класів ЗОШ №21,12. Учні ознайомилися з літературою про життєвий шлях М.Грушевського, його творчою спадщиною та політичною діяльністю.
Переглядів: 545 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Старовина — поміж нас. Відтак, її варто шукати не тільки у центральній частині міста, і вона не обов’язково має зовнішньо претендувати на давність. Ця старовина може бути живою, розвиватися і служити людям. "Вікнам” вдалося знайти будинок, який може претендувати на звання найстарішого у місті. І, що характерно, у хаті і досі мешкають люди, хоча поряд виросли дев’ятиповерхові будинки. Однак, ззовні хатинка виглядає значно молодшою. Можливо, тому, що її навіть у роки війни не покидали люди.
Господарка будинку — калушанка Наталія Уштан — називає його не інакше, як хатою. І справді, хатинка, розташована на вул. Олени Пчілки, 79, дивує своєю чистотою і великою кількістю квітів навколо. На фоні дев’ятиповерхових будинків і щойно зведених новобудів, вона ніби і справді переносить якщо не на кількадесят років у минуле, то, принаймні, — поза межі міста: криниця ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Коротку пряму вулицю, яка сполучає між собою площу Героїв та вулицю Шевченка, віднайти досить просто: наприкінці вулиці видніється костел святого Валентина. Саме тому вулиця, сформована у другій половині ХІХ століття, називається саме так. У часи Польщі вулиця носила ім’я Марії Конопницької, а за часів панування радянської влади — Ярослава Галана. Зараз на вулиці збереглося буквально чотири будинки, серед яких — споруда, яка, на мою думку, надає кожному місту солідності, своєрідного шарму й елегантності — міська ратуша.
Щодо історій ратуш у Калуші, то вона починається ще у середньовіччі. 
Після отримання у 1549 році магдебурзького статусу у Калуші почали з’являтися споруди, притаманні місту, зокрема, — ратуша.
Спочатку ця спору ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Упродовж 20 вересня – 19 жовтня діє фотовиставка «Народні майстри Космача» Євгена Гапича. У Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», музеї народної архітектури і побуту середньої Наддніпрянщини, що у м. Переяслав-Хмельницькому, відбулося відкриття персональної фотовиставки талановитого фотокореспондента та фотомитця Коломийщини. Це вже сьома виставка Євгена. Перше її відкриття відбулося у с. Космачі на Гуцульщині у травні цього року. На огляд представлено 130 світлин. Власне, про фотороботи та фотомистецтво ми поспілкувалися з Євгеном Гапичем.
–  Перш за все цікавить, що розкривають Ваші світлини?
–  На фотографіях зображений процес творчої роботи талановитих космачан. Приблизно 30 майстрів стали головними героями знімків. Існує проблема, що у нашій державі від ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

(Закінчення. Поч. у http://ifoonsku.ucoz.ua/news/dolja_legendarnoji_povstanki/2011-08-23-588)

Виконуючи наказ Про­відника, вона вист­рілила у нього тричі, але за­клинило патрон і пістолет не стріляв. По­просив «Грім» дати піс­толет, повстанка посто­я­ла ще трохи, він не ру­хався, вона почала втра­чати свідомість. У цей час у бункер заскочив солдат і витягнув її на гору, хап­нула повітря й опритомні­ла. Облавни­ки запитали, чи він жи­вий, чи ні. Від­повіла, що не знає. Поси­лають її знову у бункер переві­рити і викинути зброю. Командир лежав неру­хомо.
Розповідаючи про ті події, «Рожа» немовби заново опиняється у то­му часі. Була інфор­ма­ція, що «Грома» забрали в Київ ще живим, вилі­ку­вали і через рік роз­стрі­ляли. Повстанка особ­­ли­во в це не вірить, але ди­ва можуть трап­ля­ти­ся. Через десятки років їй ще ятрить ду­ш ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

1-2 жовтня у Калуші відбудеться молодіжний етнографічний фестиваль „Колесо”. Цей фестиваль – підсумок однойменного проекту Калуської філії Союзу українок. Проект „Колесо” розпочався у квітні цього року двома навчальними програмами – з музейної педагогіки та навчальної драми. Основна цільова група проекту – школярі й студенти міста Калуша. Але над різними завданнями проекту активно і самовіддано працювали всі союзянки та волонтери організації.
Мета проекту – ознайомлення молоді Калуша з культурою та історією мультиетнічних громад нашого регіону. А фестиваль – своєрідний спосіб молодих людей розповісти іншим про ті цікаві речі, які вони пізнали під час роботи над „Колесом”.
Фестиваль „Колесо”, як і весь проект, реалізовується за підтримки Благодійного фонду „Розвиток України”, зокрема Програми ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

«Молодь вивчає історію рідного краю» — свято під таким гаслом відбулося в Коломиї. 32 студентки Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в урочистому січовому одязі під звуки духового оркестру виконали руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.
Хлопців цьогоріч не було, але організатори обіцяють виправити цей нюанс в наступні роки, адже свято вже отримало статус міжрайонного і щорічного.
На святі відомий адвокат, меценат Михайло Петрів репрезентував ілюстративний історичний матеріал, який був розміщений на трьох банерах і присвячений товариству «СІЧ», Українським Січовим стрільцям та Першому січовому святу в Коломиї, а також чотири банери із зображенням старовинних будівель Коломиї. ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Кожна людина, яка живе на землі, повинна залишити після себе добрі сліди. Вони не обов’язково мусять виражатися у мистецьких чи літературних творіннях. Це можуть бути просто добрі справи, які людина робить у силу своїх можливостей, залежно від рівня її моральних якостей. Таким добродійником був свого часу і Лев Чачковський, про якого відомий археолог Я. Пастернак сказав: «Він був дуже скромним чоловіком, але небуденної вдачі, якого велику активність і живу молодечу рухливість мусили подивляти всі, що його знали».
Про його походження, молоді роки та професійну діяльність не відомо майже нічого. Так ми все більше переконуємось, що писати про скромних людей завжди набагато важче, аніж про тих, які самі культивують (вибачайте за тавтологію) свій «культ особи». І все ж стараннями окремих дослідників-краєзнавців з різних історичних періодів спробуємо привідк ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Що ж насправді ховається за високими мурами палацового комплексу на Шпитальній, та яке майбутнє готують йому власники?

Тріщини в тиші
Потрапити всередину палацового комплексу не становило жодної проблеми – представник інтересів власника («Карпатська нафтова компанія», Олег Бахматюк – Ред.) Роман Василюк без заминок погодився показати все.
Ворота нам відкрив старший чоловік, він та два пси, які мало не зриваються з ланцюгів, – єдина охорона комплексу. Коли врешті замовкають собаки, перше, що вражає, – тиша. Звідкись, наче дуже здаля, долинає базарний гамір і звуки машин. А тут, здається, навіть вітер не ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

«Чим здатні заманити туристів франківські експозиції?» – спитали ми самі в себе й теплого суботнього дня пішли в обхід музеями Івано-Франківська.

Краю мій рідний
Почали з краєзнавчого музею – він знаходиться у приміщенні міської Ратуші (Галицька, 4 а). Перше враження псує вивіска, яка давно поблякла й потріскала. Не додає музею солідності і «міні-копі-центр» при вході. Спочатку навіть виникають сумніви – а чи у ті двері треба йти?..
Всередині типова музейна атмосфера – тиша, прохолода, специфічний запах старовини. Музей на три поверхи, п’ять виставкових залів. Вхід – 5 грн. Пані при вході видає типовий квиток і відправляє у відділ археології. Саме зв ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Ця історія, крім своєї назви, не має нічого спільного із відомою однойменною повістю Стівена Кінга. В нашому випадку все значно позитивніше, ніж у прозі короля жахів. Але її початок був доволі сумним.
Років зо тридцять тому валили старий польський будинок на вулиці Шеремети. У котловані знайшли величезну кількість обвуглених кісток. Викликали лікарів, археологів, і, про всяк випадок, міліцію. Фахівці встановили, що кістки належать домашнім тваринам. Але хто їх убив, і навіщо було влаштовувати цвинтар у центрі міста? Виявилося, що зооманіяк тут ні до чого, а винні в усьому фармацевти.
У цьому будинку працювала найдавніша аптека Станиславова. Тоді в аптеках не лише продавали ліки, а й виробляли їх. Наприклад, активоване вугілля робили з кісткового порошку, й саме цим пояснюється велика кількіст ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії Ацо Спасеноскі.
Під час екскурсії залами Музею, яку провела директор установи Ярослава Ткачук, Посол відзначив багато спільних рис у народній культурі гуцулів та македонців. Особливо його зацікавили сакральні предмети XVIII-ХІХ ст., зокрема ритуальні хрести із зображенням свастики. Адже саме цей давній солярний символ присутній у культурі всіх народів світу.
На згадку про відвідини Музею Ярослава Ткачук подарувала балканському гостю музейні видання, а сам дипломат власноруч розписав писанку, яка поповнить окрему спеціальну колекцію поважних гостей, до виникнення якої свого часу спричинилися як українські президенти і урядовці, так і політики та відомі особистост ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024