Вівторок, 16.04.2024, 12:32:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 30 » Січове свято відбулося у Коломиї
12:15:49
Січове свято відбулося у Коломиї
«Молодь вивчає історію рідного краю» — свято під таким гаслом відбулося в Коломиї. 32 студентки Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в урочистому січовому одязі під звуки духового оркестру виконали руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.
Хлопців цьогоріч не було, але організатори обіцяють виправити цей нюанс в наступні роки, адже свято вже отримало статус міжрайонного і щорічного.
На святі відомий адвокат, меценат Михайло Петрів репрезентував ілюстративний історичний матеріал, який був розміщений на трьох банерах і присвячений товариству «СІЧ», Українським Січовим стрільцям та Першому січовому святу в Коломиї, а також чотири банери із зображенням старовинних будівель Коломиї.
Після урочистої ходи середмістям Коломиї та виконання січових руханкових вправ студентами Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника свято продовжили виступи відомих коломийців та музичні номери студентів Коломийського педагогічного, медичного та політехнічного коледжів, економіко-правового коледжу Київського національного торговельно-економічного університетів, учні Коломийської гімназії ім. М.Грушевського та представники учнівської молоді Коломийського району.
Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 р., коли Кирило Трильовський організував у селі Завалля Снятинського повіту українське пожежно-гімнастичне товариство «Січ». Невдовзі діяльність «Січей» поширилася як на Снятинський і Коломийський повіти, так і на всю Галичину. Перше січове свято за часів незалежності України відбулося 30 вересня 2010 р. в Коломиї під гаслом: «Шануймо минуле заради майбутнього… Адвокат Кирило Трильовський – «Січовий Батько», у рамках святкування 110 річниці заснування «Січі» та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського.
В майбутньому організатори свята планують зробити його масштабнішим і залучати якомога більше молоді до пізнання історії.
Оксана Островська

Переглядів: 583 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024