Вівторок, 19.03.2024, 09:11:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 27
Академік Національної академії правових наук України, професор Наталія Кузнєцова та член-кореспондент академії, завідувач кафедри, професор Анатолій Довгерт з великим зацікавленням оглянули музейну колекцію у Коломиї.
Працюючи в правничій сфері, київські гості проявляють чималий інтерес і до мистецтва, зокрема і до гуцульського. Отож, перебуваючи в Івано-Франківську, де вони брали участь у Міжнародній науково-практичній  конференції провідних фахівців цивільного права, вони не змогли не завітати до столиці Покуття. Тут правники насолоджувалися  не тільки архітектурою давньої Коломиї, а й ознайомилися з експозиціями  Національного музею та Музею писанкового розпису. 
Надзвичайно велике захоплення в професорів викликали дерев’яні гуцульські свічники, гончарні вироби Олекси Б ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

Вихованець Рогатинської зразкової студії образотворчого мистецтва ШЕВУ, учень Рогатинської ЗОШ №2 Ігор Заяць виявив в околиці міста Рогатина пізньо-палеолітичну стоянку (неоліт). Подальші науково-археологічні дослідження зможуть уточнити період нововиявленого поселення. На місці стоянки-поселення виявлені рештки глиняного посуду, кістяні вироби та кремяні скребки, які учень передав у фонд Рогатинського історико-краєзнавчого музею Опілля, діяльність якого відновлює РГО "Відродження".
Переглядів: 575 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

25 вересня відзначили 200-річчя з дня першої письмової згадки села Ангелівка Лолинської сільської ради.
Святкування розпочалися з обідниці у церкві Святого Василія, де святкову літургію відправили о. Михайло Хомин та о. Василь Курник.
Урочистості продовжилися на площі біля сільського клубу.
З вітальним словом до краян та гостей села виступили начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації  Іван Дячишин, заступник голови райдержадміністрації Іван Кочержат, Лолинський сільський голова Іван Дацьо, який вручив 4 подяки сільського голови та 1 грамоту голів райдержадміністрації та районної ради.
В цей день також  з нагоди золотого весілля приві ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

23 вересня з нагоди 150-річчя від дня народження просвітителя, українського письменника, педагога, першого директора Долинської школи-гімназії № 1 Михайла Пачовського декан Долинський УГКЦ Івано-Франківської єпархії Зореслав Котович та священик УГКЦ с.Мала Туря о. Богдан Тисяк відправили поминальну панахиду біля гробниці.
У заході взяли участь та виступили перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Криницький, заступник міського голови Любомир Волошанський, вчитель української мови та літератури Долинської гімназії № 1 Мирослава Ямборко. Вручено 11 грамот міського голови долинянам, які долучились до капітального ремонту гробниці М.Пачовського.
Долинська РДА
Переглядів: 476 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

25 вересня 2011року дружня раківчицька родина святкувала День народження села – 370-річчя з часу першої писемної згадки про Раківчик. 
Святкове дійство розгорнулося на подвір`ї сільського Будинку культури. Квіти до пам`ятника односельцям, які загинули на фронтах ІІ Світової війни, до символічної могили воїнам ОУН- УПА, воїнам, які загинули за визволення села, поклали кращі учні Раківчицької ЗОШ I-III ступенів. 
До вітального слова запросили гостей свята: голову Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича, який нагородив грамотою за особистий вагомий внесок у розвиток села Раківчик сільського голову Василя Заграновського, а також подарував книги у сільську бібліотеку. Привітав присутніх і голова районної ради Богдан Болюк. 
Переглядів: 765 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

24-25 вересня відбулася проща монашества УГКЦ до Гошева. У програмі прощі - перезахоронення с. Терези Теклі Юзефів, засновниці Згромадження сестер Пресвятої родини, нічні чування, Архиєрейська Божественна Літургія та Урочиста академія з нагоди 100-річчя заснування Згромадження. 

Довідка
Текля Юзефів народилася в с. Новий Мартинів 1884 року. Коли дівчині виповнилося 16 років, померли її батьки і опікуном був о. Олександр Дикий, парох Мартинова. Почувши поклик Христа, Текля хотіла вступити до монастиря сестер василіанок, але її не прийняли, бо була неписьменна. Тоді вона вступила до Згромадження сестер святого Йосифа у Цеблові, в якому пробула один рік. Коли тяжко захворіла, о. Олександр сказав відійти від послушництв ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

Історичні розвідки калуської газети "Вікна" мають інтерес не тільки в Україні, але і за кордоном. Анна Мірковська, яка співпрацює з порталом Віртуальний Штетл (www.sztetl.org.pl), який займається історією євреїв, опублікувала серію публікцаій польською мовою, використавши історичні публікації сайту www.vikna.if.ua.
Анна Мірковська відслідковує інформацію про єврейські громади у містах саме Західної України.
Зокрема, на Віртуальному Шетлі розміщені публікації про історію єврейської громади міста Калуша, будівництво молильного дому євреїв, таємничий будинок Кернера.
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/kalusz/5,historia/
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/kalusz/16,relacje-w ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

Напередодні Всесвітнього дня туризму в Рожнятівському етнографічному музеї відкрито туристично-інформаційний центр.
Музеї є важливою туристичною атракцією. В цьому Бойківському краї найцікавішими є три музеї: в Рожнятові, Ціневі та Ясені.
Переглядів: 524 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

На Івано-Франківщині формують перелік туристичних рекордів Прикарпаття, які є унікальними. Це об’єкти з префіксом «най» (найбільший, найвищий, найстаріший) або які не мають аналогів.
Приміром, найвисокогірніше озеро Бребенескул, діючий грязевий вулкан в Старуні, найвисокогірніша споруда – обсерваторія на горі Піп Іван, найбільший Манявський водоспад, єдина давня пам’ятка виробництва заліза в Україні – Ангелівська домна.
В обласному управлінні туризму умовно проект назвали «Туристичні рекорди України на Івано-Франківщині». Збирають інформацію з районів, перевіряють її у краєзнавців. Потім видадуть каталог.
Переглядів: 571 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

Місто Івано-Франківськ потрапило до переліку десяти українських міст, які змагаються за право скористатися допомогою європейців з питань збереження культурної спадщини міста і беруть участь в проекті «Реабілітація культурної спадщини історичних міст».
Цей проект ініційовано Радою Європи і підтримано Міністерством Культури України.
Першим етапом даного проекту, що розпочався цього року, була розробка так званого «Діагностичного досьє» міста Івано-Франківська – опис реального стану пам’яток та їх експлуатації в сучасній містобудівній ситуації. Аналіз економічної стратегії міста і його ресурсів та можливостей. Стан генерального планування і рівень законодавчої бази. Також одним з найважливіших елементів такого документу є оцінка внутрішнього психологічного потенціалу і рівень зацікавленості само ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

В Івано-Франківську відкриють пам’ятник ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Про це повідомила голова координаційної ради громадських Чорнобильських організацій Прикарпаття Надія Кайдаш. За її словами, уже готова проектно-кошторисна документація на будівництво пам’ятника. Відкрити його планують 14 грудня — в День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Загальна вартість проекту — 350 тисяч гривень, інформує ТРК «Вежа». Кайдаш зазначила, що міська влада має провести благоустрій скверу на вул. Незалежності, 46. Саме тут і встановлять монумент.
Будівництва пам’ятника в Івано-Франківську чорнобильці домагалися протягом останніх 16 років. До слова, нині на Прикарпатті проживають понад 14 тис. учасників ліквідації насллідків аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема 700 інвалідів-чорноб ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011

Новий туристичний маршрут під назвою «Чумацький шлях» презентували днями на Коломийщині для представників засобів масової інформації області. Розрахований на одноденну програму і двогодинну пішу прогулянку в її рамках, він веде до одного з найдавніших у нашому краї соляних джерел і до позначеної часом споруди колишньої солеварні в с. Княждворі. До речі, як розповіли організатори прес-туру, й саме село, перша писемна згадка про яке датована 1427 роком, — одне з найцікавіших у районі. Свого часу воно було резиденцією й місцем відпочинку галицьких князів — звідси й його назва. У Львівському обласному архіві навіть зберігається план-опис княжого двору, розташованого на його території. Також із документів, що дійшли до наших днів, достовірно відомо, що й у 1648–1654 рр. у тутешніх лісах масово добували й варили сіль...
Втім, починається «Чумацький шлях» у р ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024