Четвер, 25.04.2024, 19:54:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 30 » Доля легендарної повстанки
19:09:08
Доля легендарної повстанки
(Закінчення. Поч. у http://ifoonsku.ucoz.ua/news/dolja_legendarnoji_povstanki/2011-08-23-588)

Виконуючи наказ Про­відника, вона вист­рілила у нього тричі, але за­клинило патрон і пістолет не стріляв. По­просив «Грім» дати піс­толет, повстанка посто­я­ла ще трохи, він не ру­хався, вона почала втра­чати свідомість. У цей час у бункер заскочив солдат і витягнув її на гору, хап­нула повітря й опритомні­ла. Облавни­ки запитали, чи він жи­вий, чи ні. Від­повіла, що не знає. Поси­лають її знову у бункер переві­рити і викинути зброю. Командир лежав неру­хомо.
Розповідаючи про ті події, «Рожа» немовби заново опиняється у то­му часі. Була інфор­ма­ція, що «Грома» забрали в Київ ще живим, вилі­ку­вали і через рік роз­стрі­ляли. Повстанка особ­­ли­во в це не вірить, але ди­ва можуть трап­ля­ти­ся. Через десятки років їй ще ятрить ду­шу, що не ви­­конала ос­таннього наказу коман­дира – за­стрілити його. Та й стрі­ляти не було чим, сама себе ж не за­стрілила. Більше того, «Грім» забо­ронив Анні стрілятися, бо потрібно залишитися жи­ти, щоб пізніше розказа­ти лю­дям правду, адже чекіс­ти збрешуть.
Уже пізніше, на слід­стві, слідчий, котрий, на­­певне, здогадувався про її душевні муки, ні­би-то не­нароком натяк­нув: «Він ще прожив трохи, але недовго. Ти позбави­ла його мук і нас також». Два роки сиділа в камері під слідством, водили на допити вдень і вночі, чекала вироку.
9-16 лютого 1956-го Воєнний трибунал Прикарпатського воєнного округу засудив Анну на 25 років (пізніше замі­не­но на 10 років ув`язнен­ня, які відсиділа). «Дов­буша»-Л. Гринішака, «Яркого»-Я. Обру­бансь­кого, «Деркача»-М. Зе­ленчука, «Дуба»-Д. Вер­холяка – до розстрілу. «Довбуша» розстріляли в 1956 р. в Києві, трьом останнім замінено роз­стріл на 25 років тюрми.
Божа воля і доля ке­рують людиною. Ув`язнення відбувала в Ке­меровській та Іркут­сь­кій областях, Мордовії, де люті 40-50-градусні мо­рози, а літом дошку­ляла «мушка». Нелегко дово­дилося їй, інвалі­дові (без лівої руки) пе­режити ка­торгу. Та, на­віть, у таких нелюдсь­ких умовах во­на про­дов­жувала боро­тися, маючи в серці гли­боку віру і любов до Бо­га. Обов`язково святку­вала Свят-вечір і Велик­день, ще на слідстві зая­вила, що Бог існує. Не­має та­кої в світі сили, яка б її перевиховала в ате­їс­тичному дусі. Нарешті, вороги зрозуміли, що во­на не піддається пере­ви­хованню. Цілих 10 років у таборах, двічі на тиж­день викликали на допи­ти. Всіляко схиля­ли до покаянної статті у пресі, обіцяли знизити термін, але вона не під­далась. Із почуттям влас­ної гор­дості, впев­не­на в своїй правоті, за­являла: «Для мене волі нема, для мене воля – це незалежна Україна. Я не збираюся плювати в мер­­тві очі моєї муче­ни­ці-матері та брата, які віддали життя за Ук­раїну».
На т. зв. «волю» вий­шла 17 травня 1964 ро­ку. Свою долю пов`язала з Матвейком Павлом, та­кож учасником націо­нальн­о-визвольної бо­роть­би. Разом виїхали на Львівщину, де упро­довж і до кінця існуван­ня СРСР перебувала під наг­лядом. «Стукачі» прак­­тично відстежу­ва­ли ко­жен її крок, не­легка ви­пала їй доля, але з нею завжди був, як вона не­одноразово ствер­джує, Господь Бог і Пре­чиста Діва.
Згаданий уже мною поціновувач повстансь­кої епопеї Микола Сі­щук, який упродовж ба­гатьох років займається тема­тикою визвольних зма­гань на теренах краю (ав­тор книг «Неначе пи­сан­ка село Зелена», Львів , 2006 р. і «Мовою сер­дець і документів», Дро­гобич, 2009 р. та чис­лен­них газетних публі­кацій), стверджує, що не­скоре­на повстанка Анна Попо­вич заповіт з Декалогу українського націона­ліс­та «Здобудеш Українсь­ку Державу або згинеш в боротьбі за неї», «Нам Україна ви­ща понад усе» виконала до кінця. При­нагідно вис­ловлюю щи­ру подя­ку за допомогу в напи­санні статті корін­ному гуцулові із Зеленої, а нині жителю м. Надвір­на Миколі Сіщуку. До ре­чі, його батьки актив­но допомагали повстан­цям харчами, одягом, даними розвідувального харак­теру. Батько Сі­щук Дмит­ро працював го­ловою Зе­ленської споживчої кооперації, мати Сіщук Олена – до­могоспо­дар­ка. 3 жовтня 1951 року військовим трибуналом військ МВС Станіслав­ської області засудили батька на 25 років із кон­фіскацією майна, матір – на 10 ро­ків із конфіс­ка­цією майна. Та й малий Микола неодноразово но­сив їжу та одяг пов­станцям.
…Плин часу бере своє. 87-ий рік пішов відваж­ній героїні Анні По­по­вич, але вона і сьо­годні в строю, її ім`я зо­лотими літерами вписане в лі­то­пис визвольних зма­гань України поряд з іменами командирів «Грома», «Рі­зуна», «Дов­буша», «Пру­­та», «Кривоноса». Коли ми говоримо про велику жертовність на вівтар незалежності України, то частинку цієї жер­тов­ності додала неско­рена гу­цулка, мужня героїня Анна Попович – наша краянка.
Іван КМЕТЮК,
заступник голови районної організації товариства «Меморіал» ім. В. Стуса

Переглядів: 748 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024