Середа, 08.05.2024, 03:10:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 23 » Через три епохи
17:45:02
Через три епохи
В історії Галича було багато хороших послідовників, які своєю працею робили добрі справи як для міста, так і для його жителів.
Багатьох із них можна віднайти на сторінках історії міста та Галичини.
Але і до сьогодні є ще білі плями в історії, не все ще описано, не все згадано, а треба!
Хтось творив історію на фронтах війни, хтось боровся за рідну Україну в підпіллі, а хтось працював на її добробут в мирний час. Українцям Галичини доводилося вчитись і працювати під час австро-угорської, польської та російської окупації.
Про одного із представників мирної професії ми і поведемо мову.
Мулькевич Володимир Людвігович народився 28 листопада 1888 року в с. Галіци, нині с. Малі Підліски Каменець-Бузького району Львівської області, в сім’ї фермера.
Мати Марія крім Володимира народила ще дочок Емілію, Анелю і Юзю.
Батьки Володимира на той час змогли дати хорошу освіту своєму сину. Після закінчення школи він вступає в українську гімназію м.Львова, яку закінчує у 1909 році. В цьому ж році Володимир вступає до Віденського університету (медичний факультет).
В 1914 році почалася Перша світова війна. Володимира Мулькевича ще студентом мобілізовують в австрійську армію в якості лікаря і направляють на фронт в діючу армію.
В бою під Перемишлем попадає в російський полон. Після закінчення війни повертається з полону додому, продовжує навчатися у Віденському університеті, який закінчує в 1920 році і одержує диплом лікаря.
В період з 1920 по 1925 рік працює лікарем в Жидачеві. З 1925 по 1941 – лікар загальної практики Польської залізної дороги в м. Галичі. В 1928 році в Галичі відкриває приватний рентген-кабінет, єдиний на той час. За хорошу працю неодноразово отримував нагороди та грамоти від польського уряду.
В 1941 році мобілізований на радянський фронт (лікар в тилових госпіталях, в 7-му гарнізонному шпиталі).
З війни повертається в місто Галич у званні майора медичної служби і продовжує працювати лікарем-рентгенологом. Через деякий час очолює районну медичну службу на посаді завідуючого райздороввідділом, а після – лікарем-рентгенологом.
В 1947 році Володимир Мулькевич одружується із сільською вчителькою із села Медуха Галицького району Вітовською Стефанією Юріївною. У подружжя Мулькевич народилося двоє дітей – дочка Людвіга (1949 р.) та син Віталій (1951р.). Діти Володимира Мулькевича стали лікарями-стоматологами. Дочка Людвіга живе і працює в Росії в м. Нижньовартовську, син Віталій проживає в м. Івано-Франківську і працює доцентом кафедри післядипломної освіти Івано-Франківського медичного університету. Дружина Віталія Мулькевич Віра Миколаївна (родом із Рави-Руської) працює завідувачем відділенням Івано-Франківського перинатального центру. Внуки Володимира Людвіговича пішли стежкою дідуся і стали лікарями.
Ростислав (1982 р. н.) – лікар-психіатр Калуської ЦРЛ, внучка Наталія Горох (1971 р.н.) – лікар-стоматолог в м. Омську (Росія). Внук Володимир Мулькевич живе і працює в далекому від України Парагваї, де, до речі, є велика діаспора українців. Правнуки Велес та Злата люблять ту землю, яку залишив їм їхній дідусь, і є частими гостями в родинному домі, який знаходиться в м. Галич (вул. Караїмська, 5).
Володимир Людвігович Мулькевич за своє трудове життя прожив період Австро-Угорщини, період польської окупації та радянський період, але завжди був лікарем з великої літери.
Володимир Людвігович відійшов у вічність на 70-му році життя – 20.09.1958 року, дружина Стефанія – в 1985 році. Подружжя похоронено у місті Галичі (на горішньому цвинтарі, ліворуч від входу на його територію).
Вдячні галичани і колишні пацієнти, в тому числі і автор цих рядків, до сьогодні згадують хорошого лікаря, добру людину, схиляють голови перед його пам’яттю, а продовжувачам його родини бажають довгих років життя на користь незалежної України.  
Ярослав Мусякевич, м.Галич

Переглядів: 860 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024