Субота, 27.04.2024, 03:01:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Експедиція в Глибокий потік
16:50:55
Експедиція в Глибокий потік
18 листопада 1950 року вдосвіта в нерівному запеклому бою, який тривав півтора години, загинув Крайовий провідник ОУН «Захід-Карпати» Степан Слободян-«Єфрем» та семеро його побратимів. Підпільники робили спробу вирватись з оточення, але всі загинули. Під час прориву дружина С. Слободяна - Марія-«Марта» з родини Німих вбила лейтенанта НКВД. Ще один солдат-облавник був поранений в бою.
Тіла загиблих підпільників на підводах звезли до села Бережниця, а звідти вантажною машиною до міста Калуш. Наступного дня довезли на подвір’я тюрми (тепер музична школа№1 у місті Калуш) сильно обгорілий труп ще одного підпільника. З бункера було вилучено велику кількість організаційних документів, які не встигли згоріти.
У 1991 році жителі села Бережниця встановили залізний хрест і бетонний надгробок поряд із місцем, де загинули підпільники. На таблиці, яку встановили на хресті у 1996 році, були викарбувані імена чотирьох підпільників, інші вважались невідомими.
Протягом останніх двох років адміністрацією Історико-меморіального музею Степана Бандери проведено цілий ряд заходів по впорядкуванню місця загибелі крайового провідника ОУН «Захід-Карпати» Степана Слободяна–«Єфрема» та його побратимів. Поряд із ремонто-відновлюваль-ними роботами (детально інформували раніше) на місці останнього бою проводилась дослідницька і пошукова робота в архівах СБУ міста Києва та Івано-Франківська. На сьогоднішній день накопичено велику кількість матеріалів, які дозволили нам перейти до подальших практичних кроків. Першим з яких було викарбування досліджених прізвищ полеглих підпільників на нержавіючій таблиці, яка буде встановлена на символічному хресті. Роботу здійснено за кошти працівників музею. Наступним кроком стала дослідницька експедиція на околицю Чорного лісу у верхів’я Глибокого потоку, яка відбувалась 6 вересня цього року. Організована вона адміністрацією Історико-меморіального музею Степана Бандери за активного сприяння Староугринівського осередку історико-просвітницького товариства «Меморіал», осередку міжнародної федерації бойового Гопака в Івано-Франківській області (п. Віктор Павлів), представництва історичного клубу «Холодний Яр» на Івано-Франківщині (п. Станіслава Власова).
Під час експедиції було промарковано та розчищено дорогу, яке веде до символічного хреста у Глибокому потоці. Прибувши на місце учасники експедиції помолились за упокій загиблих підпільників. Надалі ретельно обстежили місце, де була криївка, а також прилеглу територію. Виявлено велику кількість стріляних гільз вогнепальної зброї,  які були випущені в тому бою в далекому 1950-му році. Всі знайдені матеріали передано до музею.
Одночасно із пошуковими роботами працівники музею розпочали відновлення повстанського схрону. Після зняття верхнього шару ґрунту було виявлені обгорілі залишки дерев’яних конструкцій бункера. Надалі планується завершити земляні роботи і здійснити облаштування бункера деревом, щоб відтворити його у первісному вигляді.
Запрошуємо всіх не байдужих долучитись до патріотичної справи!
Додаткову інформацію можна отримати на сайті музею http://museum-bandera.if.ua/  або за тел.. (+38(03472) 97517; 096 2123520)
Слава Україні! – Героям слава!
Підготував: завідувач музею Степан Лесів

Переглядів: 709 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024