П`ятниця, 26.04.2024, 02:58:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 4 » Археологи в Холмі знайшли замок короля Данила Галицького
23:14:12
Археологи в Холмі знайшли замок короля Данила Галицького
Науковці, які працюють на розкопках, порівнюють за характером і призначенням це місце із Акрополем. Якщо гіпотези дослідників підтвердяться, це буде наукова сенсація ХХІ століття. Про це пише газета «Волинь нова».
У Холмі ведуться археологічні розкопки на місці древньої резиденції князя Данила Галицького. Об’єкт датується першою половиною ХІІІ століття. Роботи організовані у рамках міжнародного дослідницького проекту під назвою «Резиденційно-сакральний комплекс на Замковій горі у Холмі», прийнятого польським міністерством науки і вищої освіти на 2010-2013 роки.
Керівником проекту є професор, доктор історичних наук Анджей Буско з Інституту археології та етнографії Академії наук Польщі, викладач Варшавського університету. Археологічні історичні й архітектурні дослідження ведуться науковцями Інституту історії мистецтв Ягеллонського університету в Кракові, Інституту науки про землю Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Львівської політехніки (Україна). У розкопках беруть також участь студенти факультету археології Варшавського університету й університету в Гренаді (Іспанія).
Метою цих досліджень є перевірка істинності дотеперішніх уявлень про хронологію, функції, форму закладання і перебудови замку та його архітектурні особливості. Перший етап було реалізовано у 2010 році. З’ясувалося, що гора є п’ятиметровим насипом, під яким знаходиться добре прихована реліктова кам’яна споруда ХІІІ століття княжої резиденції Данила Романовича. Її поява була пов’язана з величезною будівельною акцією, першим етапом якої стало розширення та вирівнювання поверхні узгір’я. Археологи відкрили мури палацу із оздобленим входом і містечком, а також мури храму.
На нинішньому етапі досліджень не виключено, що мати Романа Галицького протягом якогось часу перебувала у монастирі, мешкаючи у Столп’ю (10 км від Холма), у вежі, яка мала й сакральний характер. З інформації, яку вдалося отримати, випливає, що нинішні археологічні відкриття будуть збережені і стануть доступними для зацікавлених.
Науковці, які працюють на розкопках, порівнюють за характером і призначенням це місце з Акрополем.
ZIK

Переглядів: 697 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024