Субота, 20.04.2024, 05:04:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 21 » Чи повернеться Святий Миколай у Кліщівну? Церкву розібрали, а на реставрацію у держави грошей нема
13:22:23
Чи повернеться Святий Миколай у Кліщівну? Церкву розібрали, а на реставрацію у держави грошей нема
Свого часу деякі ЗМІ сенсаційно повідомляли, що у селі Кліщівні Рогатинського району зникла церква — і так, ніби у воду дивилися. Бо те, що ми побачили три роки по тому на місці національної пам’ятки сакральної архітектури — дерев’яної церкви Святого Миколая ХVII ст., — я б не назвав храмом Божим…

Кропива обігнала реставраторів
У селі Кліщівні ще три роки тому були дві церкви і обидві Святого Миколая: давня дерев’яна і збудована вже у новітні часи. Дерев’яну церкву, яку датують 1709 роком, — національну пам’ятку з охоронним номером 1192, вирішили відреставрувати через аварійний стан. Але наразі ремонтно-реставраційні роботи зайшли в глухий кут — держава грошей не дає.

…Селяни свою дерев’яну церковку Святого Миколая датують 1572 роком. Її свого часу було спалено і вона була в іншому місці. Але пережила війну і навіть у радянські часи, десь у 70-х роках, люди її вночі самотужки перекрили, хоч сільський голова і заплатив за це посадою. Нині ж на сільському церковному горбі можемо побачити те, що дехто називає ремонтно-реставраційними роботами: вже три роки під дощами, снігами і на вітрах на бетонному фундаменті горіє така собі коробчина висотою десь на дев’ять «спротезованих» плениць — дерев’яних брусів, без даху і без жодного захисного укриття, без підлоги тощо. А зсередини кропива і молоді деревцята вже у вікна зазирають. Реставраторів нема — від їх присутності залишилися хіба залишки тимчасового прихистку. І все це за кілька десятків кроків від сільської ради.
— Нині це наш великий біль, дуже великий, — погоджується сільський голова Кліщівни Михайло Ворона. — Але наразі нічого не робиться, щоб він минув. Реставрацію почали ще у 2008 році, добре, що хоч стіни звели. Бо вже у 2009-му не надійшло жодних коштів, як і в 2010-му. Ми сподівалися на цей рік… Робіт виконано десь на 140 тис. грн., а ще 100 тисяч коштує проектна документація, яку виготовляло Державне науково-реставраційне управління Івано-Франківської області. Його очолює Петро Лисаківський. До кого ми лишень не зверталися. У вересні торік до нас приїжджав на збори і на той час заступник головного архітектора області Микола Капак — пояснював, що вибив фінансування ремонтно-реставраційних робіт церкви на 2011 рік і його внесуть до бюджету… Всі роботи виконувала коломийська фірма «Зодчий», яка реставрувала і найстарішу церкву Прикарпаття — Святого Духа в Рогатині. Покривати церкву Святого Миколая мають також гонтом. У 2009-му — до 300-річчя нашої церкви — я тричі їздив до Києва і звертався у Кабмін за допомогою. У відповідь — відписки, що нема грошей. Але ж ще 1982 року храм занесено до реєстру пам’яток архітектури національного значення, тож охороняти його і провадити ремонтно-реставраційні роботи можна виключно за кошти Держбюджету.
— А як громада? Бо ж кілька років тому і вас особисто як керівника села не оминула жорстка критика і журналістів, і навіть деяких селян?
— Селяни — народ терплячий. Але той терпець колись урветься. Ніхто і не сподівався, що все затягнеться на роки. Наміри ж були добрі. Бо церква щомиті могла завалитися — підвалини цілком прогнилі, храм стояв уже не на наріжних каменях, а на землі, і т. д. З 1938 року, як у селі освятили новий храм, то у дерев’яній вже відправ не було.
Думаю, що в її стінах нині збережено 60-70% старого дерева, а решта — «протези», тобто сучасні дерев’яні замінники. Маємо тільки надію на обласне керівництво. Церква ж кілька років без даху, просто неба. Стіни зведено без жодного цвяха — на спеціальних дерев’яних «замках». І це найбільша проблема, бо як зруйнуються замки — зруйнуються і давні церковні плениці. Свого часу у 2007 році, пригадую, люди мені переказали, що був архітектор з області — хочуть нашу церкву відреставрувати.
Передали мені і візитівку. Читаю: заступник головного архітектора області заслужений архітектор України Микола Капак… Згодом ми кілька разів скликали громаду села, люди сподівалися, що церкву відремонтують. Було створено і районну комісію на чолі з першим заступником голови Рогатинської райдержадміністрації, яка визнала, що церква аварійна і потребує ремонту. Церковку Святого Миколая розібрали ще 2007 року, а у 2008-му вже розпочали реставраційні роботи. Але результат ви нині бачите. Фінансування припинили. Та робітники навіть свій робочий одяг та деякі інструменти залишили в селі, бо були переконані, що скоро повернуться. Наразі — тиша…
 
«Каламбур» отця Тараса
Парох церкви (нової) Святого Миколая у селі Кліщівні о. Тарас Федоренко від самого початку всі ламання списів — напругу від взаємних заперечень та звинувачень навколо намірів реставрувати національну пам’ятку — назвав «каламбуром» і однозначно підтримував добрі наміри ініціаторів збереження національної пам’ятки. Але, як нам видається, слово «каламбур» через кілька років виявилося грою не тільки слів, але й намірів загалом.
— Церква руйнувалася і пропадала, — каже отець Тарас. — Тож за роботу взялися охоче. А нині бачимо, що результату нема. То слово «каламбур» вже треба розуміти як злегковаження доброю справою. Нам всі відповідають одне: нема коштів. До кого ми тільки не зверталися. Бо власне саме ідея реставрації національної пам’ятки добра і потрібна. Люди в селі зберігають і давнє церковне начиння, і образи — чекають. Але я переконаний, що обраний шлях ремонтно-реставраційних робіт шляхом «протезування» не найефективніший.
…Нині Микола Капак, як він нам сказав, «вже цим не займається» і повідомив, що національною пам’яткою наразі опікується облдержадміністрація, зокрема управління культури. І також назвав основну причину тієї ситуації, яка виникла з церквою у селі Кліщівні — держава не виділяє коштів. Зрештою, ми не побачили бодай якоїсь перспективи і в листі-відповіді заступника голови ОДА Романа Іваницького за 21 травня 2010 року на запит одного з народних депутатів Верховної Ради України. Віртуальні гроші — віртуальні результати
Виділення державних коштів на реставрацію чи охорону пам’яток національного значення в Україні стало хронічною проблемою не три-чотири роки тому. Цей ризик, на наше переконання, замовник робіт з реставрації церкви у селі Кліщівні змушений був би врахувати. Бо відкладення робіт на невизначений час — навіть через об’єктивні причини — є руйнуванням пам’ятки. Бо, як кажуть мудрі ґазди у такому випадку: не переконаний, що можеш завершити — радше не починай. Бо віртуальні гроші дають і результати віртуальні.
Почитаємо, як підтвердження сказаного, витяги з торішнього листа-відповіді заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького, в якому, окрім іншого, зазначається і таке: «у 2008 році на розробку проектної документації та виконання першочергових протиаварійних робіт освоєно 350 тис. грн. коштів Держбюджету»; «кошти на 2009 рік передбачені не були»; «на провадження робіт у 2010 році пропонується освоїти 405 тис. грн.» і т. д. Та все це тільки бажане, а дійсне — на горбі у селі Кліщівні. А тих, хто три роки терпляче очікує повернення церкви Святого Миколая у село, ще раз поінформуємо: замовником проведення ремонтно-реставраційних робіт свого часу виступило Головне управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА; документацію реставрації церкви на стадії проекту погодила Державна служба з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України. А кошторисна вартість реставраційних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації становить 2 млн. 519,5 тис. грн. Тож якщо роботи фінансуватимуть раз на три роки і в таких обсягах, як досі, то неважко порахувати, коли Святий Миколай повернеться у Кліщівню.
Як бачимо, пам’ятка потребує невідкладної уваги. І одним із шляхів її збереження, як на нас, може бути створення благодійного фонду порятунку. Таку добру практику вже мають українські греко-католицькі громади у сусідній Польщі.
Ігор ЛАЗОРИШИН, "Галичина"

Переглядів: 592 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024