П`ятниця, 26.04.2024, 10:56:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 20 » Музей у резиденції
17:51:06
Музей у резиденції
В оселі священика в селі Фитькові Надвірнянського району відкрили етнографічний музей. Ідея створити такий музей належить семінаристові Івано-Франківської духовної семінарії Миколі Григоруку. Ще семикласником хлопець розпочав збирати старі і, на його думку, цінні речі, чимало з яких нині зберігається в музеї.
— Я давно мріяв створити музей, де б зберігалися цінні старовинні речі, проте не було приміщення. Якось цими планами я поділився зі своїм духовним наставником парохом с. Фитькова о. Іваном Качанюком, який схвалив їх та одразу ж запропонував приміщення під музей у своїй оселі. З’ясувалося, що отець іван також віддавна є поціновувачем старовинних речей і має уже чималу колекцію. Так усе й розпочалося, — розповідає М. Григорук.
В експозиції — близько 1000 експонатів, зокрема це ікони, народний одяг, речі побутового вжитку, сільськогосподарський реманент та багато іншого. Тут чимало чоловічих і жіночих сорочок, вишитих уже забутою нині давньою технікою.
— Давню техніку вишивання сорочок у Надвірнянському районі на домотканому полотні нині майже втрачено. Тепер ці шедеври треба зберегти для нащадків. Тут є і півхрестик, і хрестик, і стебнівка, і низинка, і кучерявий стіб, і гаптування, і ланцюжокѕ Є і сорочки, в яких давні вишивальниці поєднували дві-три техніки», — звертає увагу священик.
Серед давнього вишиття є й оригінальні рушники із написами «Слава Україні!», «Ой у лузі червона калина», виконані різними техніками.
Окремий куток займає реманент — терлиця, куделі, ціп, ткацький верстат, праски, решето, а також речі побуту — сито, писані скрині, маснички, ліхтарні, горшки для приготування їжі...
Цікавинкою колекції, на думку засновників музею, є постоли з автомобільних скатів, які набули популярності в сільських жителів ще в першій половині минулого століття.
Найціннішими експонатами о. Іван Качанюк вважає ікони Святого Миколая і Трьох Святителів, що, за переказами, походять із Манявського Скиту, та ікону Володимира й Ольги, яку створив відомий художник Карл Скочдополь. Також на чільному місці в експозиції речі підпільних священиків УГКЦ — хрестики, фелони, чаші тощо.
Священик і семінарист збирали експонати у Надвірнянському районі впродовж семи років і продовжують це робити. Також самі селяни із задоволенням приносять старовинні речі в музей, кажучи: «В цій сорочці ще моя прабабуся ходила», «Цей ткацький верстат залишився від мого прадіда». Крім того, в музеї є понад 800 світлин, які відображають життя і побут жителів Надвірнянщини протягом минулих століть.
Нині в етнографічному музеї вчителі місцевої школи проводять уроки народознавства. Його відвідують люди з усіх куточків Прикарпаття. Взимку до музею навіть завітали донеччани, а недавно його відвідали представники української діаспори з Америки.
Етнографічний музей розташований на 30 квадратних метрах. Проте, за словами о. Івана Качанюка, кількість експонатів зростає так, що навіть не всі виставлено на показ. Тому у планах засновників — розмістити музей в старовинній хаті «на зруб», що має етнографічну цінність, яку, за їхнім задумом, згодом перенесуть на церковне подвір’я.
"Галичина" 

Переглядів: 657 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024