Субота, 27.07.2024, 02:07:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 15
14 листопада 2013 року в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» в програмі традиційних зустрічей з цікавими людьми проведено зустріч з професором, доктором медичних наук, завідувачем кафедри хірургії Івано-Франківського медичного університету Степаном Геником. Представив присутнього та розповів про його професійний шлях завідувач науково-освітнього відділу Заповідника Богдан Струк. Захід відбувся в рамках заходів присвячених до 200-річного ювілею з дня народження Тараса Шевченка. 
Доповідач, практикуючий медик Степан Геник присвятив свою доповідь питанню «Чим хворів і від чого помер Тарас Шевченко?». Порушена проблематика є досить цікавою і носить елемент наукової новизни, оскільки на даний час практично відсутні праці історико-медичного характеру, які б давали відповіді на дане ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

8 листопада в залі засідань Княжолуцької сільської ради в рамках храмового свята, присвяченого 130- річчю храму Святої Мучениці Параскеви П’ятниці відбулась презентація книжки «Стежками минулого» (упорядник заступник Княжолуцького сільського голови Іван Проців).
Парох УПЦ КП Святої Мучениці Параскеви П’ятниці отець Михайло Довжанський  благословив присутніх та подякував місцевій управі за святочний подарок.
«Стежками минулого» - це документальне багатогранне видання про історію розвитку села, його минуле і сьогодення, людей з пережитими тривогами та радощами, про душпастирську працю священиків в духовному та культурному розвитку села, спогади жителів, тощо. «Це ще одна цеглина побудови нашої держави», зазначив у вітальному слові заступник голови ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

В одному із кутків Крилоса, який має назву «Четверки», в 2003 році було відкрито церкву Святого Йосафата. Це є порівняно невелика культова споруда довжиною 16 м та шириною у центральній частині 10 м, яка має один купол, увінчаний хрестом. Церква обслуговує жителів «Четверок», а тому їм не доводиться, як раніше, долати по кілька кілометрів на богослужіння до Успенської церкви на Крилоській горі.
Як бачимо, історія цього храму є порівняно недовгою. Однак за це десятиліття в церкві згуртувалася громада «Четверок», виробились свої власні і підтримуються загальні християнські традиції. Божий храм став окрасою околиці, а його спорудження започаткувало новий виток духовної історії, що, без перебільшення, має глибоке коріння в минулому. Адже відомо, що колись у Крилосі стояло чимало білокам’яних і дерев’яних культових споруд. ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

25 травня 1899 року у Станиславові виникла ще одна вулиця. Її проклали ґрунтами Леона Гальперна та нарекли на честь польського короля Стефана Баторія. Монарх правив Річчю Посполитою у XVI столітті, був талановитим полководцем і розгромив війська самого Івана Грозного.
Нова вулиця вела до газового заводу (на Ленкавського), заселяли її переважно євреї. Протягом 1910-1912 років касир горілчаного заводу Ісаак Заславський збудував кам’яницю (Короля Данила, 10), яка нагадувала пишну віллу. Будинок у стилі історизму був складної конфігурації, мав дві високі багатогранні вежі та масивні кам’яні сходи. Місцева преса одразу розродилася коментарями, що пан Заславський збудував оцей палац явно не на зарплату, натякала на фінансові махінації касира. Згодом з’ясувалося, що він дійсно накрав у Лібермана 100 000 злот ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

Як Станиславів став українським? Про це розповідає капрал 95-го піхотного полку Теодор Баб’юк. Він був одним із рядових виконавців блискавичного плану захоплення міста, який заколотники накидали у кав’ярні готелю «Австрія».
Вночі по вокзалу ходили жінки із пов’язками Червоного Хреста. Вони пригостили українських солдат бутербродами й кавою

Будити лише українців
У вересні 1918-го до Станиславова прибув запасний батальйон та 2-га компанія (рота) 95-го полку. Піхоту розмістили у колишніх артилерійських казармах на вулиці Зосина Воля (Коновальця, 72а, тепер тут військова кафедра університету нафти і ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013

Гортаючи альбом з поштовими марками, ми неначе здійснюємо подорож навколо світу. Адже марка – це маленька частинка історії й культури кожної держави. Важко уявити собі більш інтелектуальне й вишукане хобі. Відомим філателістом є, наприклад, королева Великобританії Єлизавета ІІ. Не всім відомо, що наше місто теж має давні філателістичні традиції. В тому, що Івано-Франківськ – це аж ніяк не останнє місто на філателістичній карті України, переконався «Західний кур’єр».

Марки в обласному масштабі
Філателістичний клуб у Станиславові діяв ще у 1937-1938 рр. Він був заснований при Відділі Польського Татранського Товариства – громадської організації, основною метою якої був розв ... Читати далі »
Переглядів: 1057 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024