Неділя, 08.09.2024, 01:51:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 24 » 95 років тому на Зелені свята у Рогатині відкрили пам’ятник стрільцям УГА
10:22:41
95 років тому на Зелені свята у Рогатині відкрили пам’ятник стрільцям УГА

1929-й… День Зішестя Святого Духа у Рогатині. 95 років тому на Зелені свята тут сталася знакова подія – відкриття пам’ятника стрільцям УГА. Освятив його отець Теодозій Кудрик.

Цікавим є й той факт, що спорудження пам’ятника стало справою спільною та об’єднало «всіх Українців, без огляду на партійні переконання», пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Рогатинської МТГ.

З нагоди року легіону Українських січових стрільців, який Івано-Франківщина вшановує у 2024 — му, пропонуємо кілька пізнавальних фактів про будівництво архітектурної споруди. Їх для журналу «Літопис Червоної Калини» (1930 р., ч. 1.) зібрав Ю. Каменецький:

 Ідею спорудження пам’ятника стрільцям Української галицької армії подали пластуни, які кожного року на Трійцю і в листопадові дні впорядковували стрілецькі могили.Вони перші почали збирати пожертви на його будівництво.Навесні 1927 р. організовано комітет побудови пам’ятника, у який увійшли представники всіх місцевих культурно-освітних і економічних установ.

 Найважливішою справою було: зібрати потрібні фонди, подбати про відповідний проєкт, владнати всі формальні труднощі, пов’язані з затвердженням проєкту, набути більшу площу, ніж займали могили на цвинтарі, та провести ексгумацію.

 Проєкт пам’ятника влітку 1928 року виготовив Роман Грицай. Кошторис пам’ятника обчислено на приблизну вартість 4.000 зл.

 Будівництво почалося на початку липня і з малою перервою тривало до листопада. Загалом використано 103 м3 будівельного каміння, 6500 цегол, 32 бочки цементу, 15 м3 шутру і 10 м3 піску. Будівельний камінь возили з Демні, біля Підвисокого, каменярі працювали з Жидачівщини, а різьбярі зі Струсова, що біля Теребовлі.

 І хоч кошторис обчислено на 4 тис.зл. Але матеріали та робота коштували набагато дорожче – 10 тис.зл. У зборі фінансів допомогли всі культурно-освітні і економічні установи та громади Рогатина й повіту. Філія видала 20000 цеглин; студенство Рогатина двічі проводило вечорниці і дало одну виставу; кошти з оперетки „Запорожець за Дунаєм” Просвітянський Театр в цілості передав Філії.

 Допомагали у добрій справі спорудження також жителі навколишніх сіл:

«З великою поміччю прийшли і дооколичні громади, які безплатно звозили каміння на будову. Перше місце в цій роботі треба признати Пуківцям, які під проводом о. Соловія і п. Соломки доставили камінь на фундаменти: ціла валка зложена з 48 фір одного дня проїхала Рогатином на Стрілецьку Могилу. Крім Пукова дали фіри на безплатну звізку каміння такі громади: Рогатин, Бабинці, Вербилівці, Путятинці, Жовчів, Данильче, Чесники і Дібринів. І Товариство О.В.М. у Львові прийшло з дуже великою помічю і позичило на догідні сплати 1.000 зл. Дуже приємну несподіванку зробив також один Рогатинець з Америки, який в найбільше скрутний час будови прислав 25 долярів і то з власної ініціятиви.

За матеріалами Рогатинська центральна бібліотека.


Переглядів: 31 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024