Неділя, 08.09.2024, 01:31:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 24

Громадські організації Івано-Франківська подали позовну заяву в Івано-Франківський міський суд на власницю готелю "Дністер" Надію Лєвшакову та завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної військової адміністрації Андрія Давидюка.

Про це у коментарі Суспільному повідомив голова організації "Архітектурна варта" Ростислав Шпук.

... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

1929-й… День Зішестя Святого Духа у Рогатині. 95 років тому на Зелені свята тут сталася знакова подія – відкриття пам’ятника стрільцям УГА. Освятив його отець Теодозій Кудрик.

Цікавим є й той факт, що спорудження пам’ятника стало справою спільною та об’єднало «всіх Українців, без огляду на партійні переконання», пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Рогатинської МТГ.

З нагоди року легіону Українських січових стрільців, який Івано ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Як би сутужно не було і яка би влада не панувала за вікном, мешканці нашого міста завжди любили застілля. І навіть не їжа була головною в цих святкуваннях, а цікаве товариство, приємне спілкування, жарти та тости.

Спробуймо пригадати найвідоміші бенкети в історії старого Станиславова та деякі бенкетні звичаї, які були важливими для тодішніх містян, пише Західний кур’єр.

Бенкет століття

19 травня 1751 року в Залізцях (тепер с ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Як і на початку ХХ століття, в міжвоєнний період більшість мешканців Станиславова проживала у винайнятих квартирах. Проте часи тоді були нелегкі, тому не у всіх виходило вчасно і повністю оплачувати житло, що призводило до скандалів і навіть судових процесів.

 

Так, у червні 1926 року квартирний скандал став відомим далеко за межами міста, адже про нього повідомила навіть газета «Кур’єр львівський». Зокрема часопис зазначав, пише Західний кур’єр:

«Згідно з постановою суду такі собі Штайнберґ і ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Ми продовжуємо знайомитися з найцікавішими фрагментами спогадів Оксани Лемехи-Луцької, вихованки станиславівської жіночої гімназії у 1920-х роках.

 

Гімназія в ті роки знаходилася по вул. Липовій, 80 (тепер вул. Шевченка). Зокрема авторка пригадує кумедний епізод на занятті німецької мови, пише Західний кур’єр:

«Не забудеться епізод з години німецької мови в шостій клясі… Німецької мови вчив нас, правда, короткий час, професор німецької гімназії, «справжній німець». Професора, що був нев ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Для студентів, які навчаються на істориків та археологів, Коломия стала базовим місцем дослідження солі, її видобутку та використання.

Дослідники спілкуються із жителями Коломийського району, шукають цікаві факти та розповіді, які потім можна було б використати у науковій роботі.

Про це повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський, пише Західний кур’єр.

... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

В старому Станиславові Зелені свята відзначали двічі – за українським та польським звичаєм. І кожне свято мало свої цікаві традиції.

Українське святкування починалося в суботу з церковної служби. Храм ошатно прикрашали, а в самому богослужінні інколи брали участь більш ніж десять духівників. У міжвоєнний період посеред храму встановлювали символічну стрілецьку могилу, щоб у такий спосіб вшанувати загиблих героїв. Наступного дня зранку в приміщенні українського “Сокола” (тепер вул. Грушевського, 18) проводилась урочиста академія, потрапити на яку завжди було багато охочих, тому квитків на всіх не вистачало. Під час цієї урочистості виголошували промови відомі українські діячі, співав хор, показували інсценізації на патрі ... Читати далі »

Переглядів: 28 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024