Неділя, 08.09.2024, 01:48:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 24 » Колись у Станиславові. Історія з німецькою
08:46:00
Колись у Станиславові. Історія з німецькою

Ми продовжуємо знайомитися з найцікавішими фрагментами спогадів Оксани Лемехи-Луцької, вихованки станиславівської жіночої гімназії у 1920-х роках.

 

Гімназія в ті роки знаходилася по вул. Липовій, 80 (тепер вул. Шевченка). Зокрема авторка пригадує кумедний епізод на занятті німецької мови, пише Західний кур’єр:

«Не забудеться епізод з години німецької мови в шостій клясі… Німецької мови вчив нас, правда, короткий час, професор німецької гімназії, «справжній німець». Професора, що був невеликий зростом та повненький, ми називали «куцим німцем, вузлуватим» – за словами Т. Шевченка, а що німецька гімназія приміщувалася на так званій «німецькій колонії», себто на другому, протилежному кінці міста Станиславова, то це був добрий шмат дороги до нашої школи. Як відомо, тоді не курсували в нашому місті ні трамваї, ні автобуси чи тролейбуси, отже, наш «німець» мусив кожного разу робити марафонський забіг до нашої школи. Ясна річ, він постійно спізнювався на свої години. Ех! – тоді був рай для учениць шостої кляси.

Сміхи, дотепи, розмови – гуло, немов у вулику… Спітнілий, зачервонілий німець впадав, як бомба, до кляси і починав говорити щось до нас по-німецьки. Говорив, викрикував якісь незрозумілі слова, назви. Слова сипалися на нас, немов лавина, бо професор не знав жодного українського чи польського слова, а ми, учениці, також його не розуміли. Довірливо притакували ми йому, кивали головами і час від часу додавали: ja, ja, Herr Professor! (нім. так, так, пане професоре!).  Лише наші «специ» від німецької мови Ліда Мак і Роза Лянґзам  (єврейка), схилившись під лавку, душилися від сміху. Вони ж бо все розуміли: «куций німець» обсипував нас такими епітетами, як «ґензе» (гуски), «думмкьопфе» (дурні голови) та іншими «приємними» словами, які ми, очевидно, приймали за чисту монету. Лектура «Ундіна», яку ми товкли півроку, мені й досі не затямилася, хоч я її подавала до випускних іспитів».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 30 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024