Неділя, 08.09.2024, 01:57:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Липень » 4 » До 110 – ї річниці початку Великої війни. Церква в Залукві на німецькій військовій листівці
08:30:32
До 110 – ї річниці початку Великої війни. Церква в Залукві на німецькій військовій листівці

На початку року на нашій сторінці було повідомлення (публікація за 05.01.2024 р.) про ідентифікацію невідомої до того часу листівки з видом вулиці та колодязя у с. Залуква. За ці кілька наступних місяців вдалося віднайти ще одну філокартичну цікавинку присвячену даному селу, також періоду Першої світової війни, і саме цікаве – авторства того ж самого митця.

Вона видана під назвою «Kirche von Zalukiew a. Dnjestr» («Церква в Залукві над Дністром», назва - текст німецькою мовою розміщено по середині аркуша, під зображенням). Розміри листівки 13,8 * 8,5 см, виконана у техніці штрихування олівцем, у пастельних тонах.

На лицевій стороні листівки (вертикальна орієнтація) зображено дерев’яну церкву Святих Петра і Павла та прицерковну дзвіницю  у с. Залукві. Митець зафіксував вигляд сільської святині у період війни; малюнок подає церкву з південно – західної сторони. Ним дуже акуратно замальовано трибанну дерев’яну споруду храму та двоярусну дзвіницю поруч неї – яка на той час розташовувалася з західної сторони, перед входом. Накриття церкви і дзвіниці з дерев’яного матеріалу - гонти; центральний купол церкви є найбільшим за розмірами; два інші – з західної та східної сторін, менші; за формою нагадують сигнатурки. Всі куполи увінчувалися хрестами.

Церковне подвір’я обмежувалося секційною дерев'яною огорожею, зруб якої зверху був накритий гонтовим дашком. У правому куті огорожі з західної сторони були двостулкові вхідні ворота. Дана огорожа є подібною до тієї, яку мала церква Святого Миколая у сусідньому Галичі.

На зворотній стороні листівки містяться написи видавництва: горизонтальний - «Von der Deutschen Sudarmee. Feld Postkarte» («З Німецької Південної армії. Польова поштова картка») та вертикальний «Originalzeichnung von R.Kunze, Obgfr. Kaiserl. Deutsche Sudarmee».

На цій стороні листівки є рукописний текст датований 17 грудня 1916 р., отримувач  –  ймовірно, пані/панянка (фрау/фройлян) Белла Рейсінг у м. Франкфурт. Сам текст, кожен хто володіє німецькою мовою, зможе собі прочитати самостійно.

Листівка пройшла пошту, свідченням чого є круглий поштовий штемпель «K. Feldpostexped d. 48. Reserve - Div.»  з датою 18.12.1916 р. та горизонтальний штемпель «Feldpostbrief M.G.K. 222». Таким чином, датування видання листівки можна означити як – не раніше червня 1915 р. і не пізніше грудня 1916 р.

Автором оригінального малюнка листівки був Р.Кунце, обер - єфрейтор імператорської Німецької Південної армії. Перелік його творів, які згодом знайшли свій вияв у друкованій листівці, тепер вже охоплює три сюжети з нашої околиці: два з Залукви («Dorfbrunnen a. Dnjestr» / «Сільський колодязь коло Дністра», «Kirche von Zalukiew a. Dnjestr» / «Церква в Залукві над Дністром») і один з Галича («Strasse in Halicz mit Ruine des Polnischen Konigschloses» / «Вулиця в Галичі з руїнами польського королівського замку»).

З огляду на те, що всі три поштівки мають видавничі номера 4442, 4443 (Залуква) та 5060 (Галич), можна припустити, що Німецькою Південною армією була видана певна серія з видами Галичини – а отже, в подальшому можливі нові філокартичні знахідки присвячені нашій місцевості.

У спогадах громадської діячки, просвітянки Іванни Блажкевич, яка в часи військового лихоліття проживала в Залукві є фрагменти подій пов'язаних з залуквянським храмом у військовий час. Серед іншого вона згадує похорон солдатів російської імператорської армії коло стін церкви, освячення пасок на Великдень сільською громадою поруч з німецькими солдатами, літургійні відправи зі згадуванням імені цісаря Австро-Угорщини в час російської окупації та ін.

Описувана листівка з особистої збірки автора. Даний філокартичний матеріал доповнить сторінки локальної історії галицьких сіл і стане ще одним джерелом фіксації вигляду їхніх сакральних пам’яток (особливо тих, які вцілілі під час двох світових війн і в подальшому були розібрані в період УРСР або в перші роки становлення незалежної України).

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 29 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024