Четвер, 19.09.2024, 02:57:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 4 » До 110-ої річниці Великої війни. Таблиці будівничих фортифікаційних укріплень Галича (дільниця «Лози»)
09:24:43
До 110-ої річниці Великої війни. Таблиці будівничих фортифікаційних укріплень Галича (дільниця «Лози»)

Галич та його околиці в 1914 – 17 рр. були ареною військових боїв Першої світової війни. На жаль, ті події маловідомі нашим сучасникам, проте дотепер  збереглися певні артефакти, які є цінним джерелом інформації і могли б стати цікавими експонатами в музейних експозиціях.

У 1917 р. перед липневим наступом Російської імператорської армії (відомого, як «офензива Керенського»), австрійські війська для захисту міста Галича і переправ на ріці Дністер, збудували мережу фортифікаційних укріплень. Частина з них знаходилась у північно – східній частині міста, в дільниці яка відома сучасним мешканцям під назвою «Лози».

Комплекс фортифікацій передбачав спорудження, як звичайних типових укріплень (шанців в землі, дротяних загороджень, сховків накритих гофрованим металом), так і бетонних споруд. В подальшому, ці споруди не змогли стримати наступу росіян, оскільки в липні 1917 р. австрійська армія відступила з міста і залишила його неприятелю. На щастя, цей черговий період російської окупації тривав не довго – всього 12 днів – і австрійське військо повернулося до Галича.

При будівництві споруд, окремі інженерні підрозділи бажаючи зафіксувати свій вклад у фортифікаційних роботах і маючи вільний час, виготовили і встановили на капонірах анотаційні таблиці зі згадкою про себе. Це була так звана «окопна творчість». До сьогодення дійшли два такі артефакти.

Таблиці виготовлені у формі бетонних плит розміром 62 * 39 см, їхня товщина становить 6 см; вага – близько 10 кг. На лицевій стороні за допомогою якогось металевого предмета (можливо, цвяха) нанесено німецькомовний напис про підрозділ, який приймав участь у будівництві та датування. На кутах таблиці наявні отвори для цвяхів – за допомогою яких вони кріпилися до самої споруди.   

Написи на таблицях наступні:

«ERBAUT VoNDER

K.U.K. SAPP. KOMP. 2/10

VoM 3.IV.-3.V.1917»

 

«ERBAUT VoNDER

K.U.K. SAPP. KOMP. 2/10

VoM 3.VI.-19.VI.1917».

На перший погляд, зміст таблиць не зовсім зрозумілий – оскільки містить набір абревіатур і дат, але при детальному читанні з’ясовується, що вони є носієм важливої інформації. В перекладі українською мовою зміст таблиць наступний: «Збудовано цісарсько – королівською саперною компанією 2/10 …(датування)…».

Таким чином, ці укріплення споруджувалися австрійським військом орієнтовно за 1 – 2 місяці до липневого російського наступу; перше побудоване за витратами часу за 1 місяць, друге – за 16 днів.

Згідно тексту таблиць, будівничою фортифікацій була 2 рота 10 – го саперного батальйону. Цей підрозділ базувався у м. Перемишлі (тепер Республіка Польща). Частина входила до складу 24 – ї піхотної дивізії 10 – го армійського корпусу. За національним складом в батальйоні було 50% поляків, 30% русинів (українців), 20% - інші національності. Командиром батальйону був майор Йозеф Гнєвковський (Joseph Hněvkovský).

На даний момент невідомо, чи фортифікаційні укріплення в «Лозах» використовувалися в наступні періоди: під час українсько – польської (1918 – 19) та радянсько-польської воєн (1920), Другій світовій війні (1939 – 44). За згадками старожилів міста Галича, в радянський період, під час стаціонування в околиці військової частини, фортифікації служили місцем для знешкодження знайдених снарядів (їх там підтривали).

Якою була подальша доля таблиць з укріплень? Два місцевих господарі, які проживали в околиці фортифікацій, щоб «добро не пропадало», забрали таблиці до своїх домогосподарств. В одного таблиця довгі роки служила у формі мощення доріжки до будинку, в іншого – лежала на городі. У травні та вересні 2015 р. обидві таблиці були виміняні в них на спиртові та кондитерські вироби; на даний час зберігаються у приватній збірці.

Згідно наказу №12-ОД від 11.04.2018 р. Національного заповідника «Давній Галич» комплекс фортифікаційних укріплень Першої світової війни в урочищі «Лози» визнано виявленими об’єктами культурної спадщини – відповідно, вони перебувають під охороною Закону України «Про культурну спадщину». В подальшому на них повинна бути виготовлена облікова документації з метою занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (як пам’яток історії місцевого значення). Також, дані об'єкти історії будуть відображені у Генеральному плані м. Галич з відповідними охоронними зонами.

На жаль, одне з укріплень (котре знаходиться на приватній території місцевого підприємця) впродовж останнього десятиліття було зруйновано.

Слід зауважити, що вцілілі таблиці фортифікаційних укріплень періоду ПСВ знайдені в межах Галичини вперше (переважно написи знаходять вирізьбленими на самих спорудах); вони є свідками військових дій в околицях Галича і цікавими артефактами мілітарної історії нашого краю.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 28 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024