Субота, 27.07.2024, 02:57:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 31 » Дуб Симона Петлюри, дерево Карпінського і Свята липа: на Прикарпатті екологи нарахували десяток дерев, які старші 500 років
14:26:15
Дуб Симона Петлюри, дерево Карпінського і Свята липа: на Прикарпатті екологи нарахували десяток дерев, які старші 500 років

Київський еколого-культурний центр разом із картографічним онлайн-сервісом Visicom Maps створили інтерактивну онлайн-карту старих дерев України.

З карти можна дізнатися, де саме розташовані рослини, а також отримати про них інформаційну довідку — там описано стан, вік, висоту й особливості кожного дерева чи куща.

На Прикарпатті екологи нарахували 12 дерев, які старші 500 років. Це - дуби та кедри.

Найстаршим деревом на Прикарпатті є "Дуб Карпінського", вік якого близько 900 років. Обхват 7,13. Висота 35 м. Дуб носить ім'я відомого польського поета Францішека Карпінського, під яким той любив працювати. У верхній частині дерева є дупло.

Росте старожил в селі Голосків Коломийського району, поруч зі старою церковною дзвіницею біля яру в урочищі "На хащах". У 2011 р. за ініціативи Київського еколого-культурного центру отримав статус ботанічної пам'ятки природи.

За однією з легенд, у дубі є потаємні двері, які можуть одчинити тільки обрані. Ключа до тих дверей не шукайте, бо відкрити їх можна тільки вимовивши містичні слова. З під самого дуба б'є прозоре джерело, яке має неабияку енергію.

Старожили говорять, що вода з-під дуба є цілющою. Та щоб переконатися в цьому, скуштуйте її самі. За іншою легендою, в село одного разу завітав Олекса Довбуш, і заховав свого скарба у дубі.

Є на Прикарпатті і дуб Симона Петлюри, під яким, за легендою, в 1920 р. відпочивав сам Симон Петлюра. Росте в селі Маріямпіль Галицького району в дендропарку біля лікарні.

Росте біля колишньої польської школи в селі Бринь Галицького району і "Свята Липа", вік якої понад 200 років. Місцеві жителі побачили навесні 2009 р. на її деревині лик Діви Марії. Липа є об'єктом релігійного паломництва.

Зараз дерево огороджене, прикрашене квітами. Має релігійну цінність, підлягає заповіданню.


Переглядів: 331 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024