Субота, 27.07.2024, 01:47:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 20 » Франківські хроніки
13:59:26
Франківські хроніки
Урочисті святкування Дня міста почалися ще з радянських часів. Правда, тоді все було значно скромніше. Нині помпезність залежить від коштів, спонсорів, виборів. Спробуймо згадати, як Івано-Франківськ відзначав свій день народження останні 20 років.

1993-1999. Перші кроки
«Урочисті святкування почалися з 1993 року, — каже екс-заступник мера Ганна Карась. — Саме тоді провели перший парад духових оркестрів, гала-концерт за участю кращих музичних колективів, свято фольклору в парку. І з того часу почали робити святкові концерти у драмтеатрі».
У травні 1994-го відбулася перша науково-практична конференція «Івано-Франківськ в історії літератури і мистецтва». На ній із своїми доповідями виступали краєзнавці та викладачі. «Більше такої конференції не було», — зіт­хає Ганна Карась.
Наступні роки святкували без особливої помпи. А от у 1998 році, коли міським головою став Зіновій Шкутяк, трохи пожвавішали. Тоді святкували з духовими оркестрами, концертом і молодіжним шоу. У 1998-му до Франківська вперше приїхав і відомий гурт — «Океан Ельзи».
«З 1999 року вже виробляли концепцію свята, складали план, як усе має проходити, — згадує Ганна Карась. — Тоді ж уперше була урочиста сесія міськради, яка затвердила статут міста. Ми провели її в Ратуші. Взагалі тоді мислилося, що Ратуша надалі стане презентаційною, і всі урочисті події відбуватимуться саме там, як у символі нашої міської влади. На жаль, цього не сталося».
У 1999 році для молоді вперше зробили супер-шоу, в якому взяли участь переможці фестивалів «Перлини сезону», «Червона рута», «Майбутнє України». Виступила з концертом Руслана Лижичко.
Того ж року була видана книга академіка Володимира Грабовецького «Історія міста Івано-Франківська». Правда, тільки перший том, який закінчився початком ХХ століття, з другим томом щось не склалося.
«У тому ж таки 1999-му ми почали вручати цінні призи від міського голови дітям, які народилися саме 7 травня, — згадує Ганна Карась. — І як ми тоді започаткували, так донині і продовжується — почесним громадянам міста дарують візочки».
Загалом, як каже Карась, у 1999 році був великий комплекс заходів. До міста запросили композиторів, які представляли свої твори, організовували фотовиставки, для дітей — фестиваль «Таланти землі Галицької». Презентували класичне мистецтво, виступав соліст Олег Рябець, який має тенор-альтіно (співає високим жіночим голосом).
Крім цього, у 1999 році «Перлина» спекла на День міста перший святковий торт. Торти тоді були невеличкі. Як розповідає зараз директор підприємства «Перлина» Дарія Дзюба, перший важив 6 кг. Потім їхня вага щороку збільшувалася: 8, 9, 40 кг, а минулоріч вони пекли «чудо» на 215 кг.

2000. Перша премія Франка
«У 2000 році з моєї ініціативи була заснована міська премія Івана Франка, — розповідає Ганна Карась. — 7 березня міськрада прийняла рішення про заснування міської премії для письменників і журналістів, затвердили положення і список членів комісії. По-моєму, премія тоді становила 1000 грн. Першими лауреатами стали моя улюблена письменниця Неоніла Стефурак і Володимир Качкан».
Того ж року в облмуздрамтеат­рі відбувся концерт зірок балету, де виступали лауреати міжнародних конкурсів. Не обійшлося й без святкового концерту для молоді. Тоді місто відвідали «Океан Ельзи» та «Пікардійська терція».
«У нас була налагоджена спів­праця із Київською ОДА, — згадує Ганна Карась. — І завдяки їхній допомозі ми могли запросити практично будь-яких виконавців, усі відгукувалися».

2001. Перше Свято ковалів
Цього року був започаткований Міжнародний ковальський фестиваль, який проводиться саме до Дня міста і триває кілька днів. Це одна з найбільших культурно-мистецьких подій і знач­на туристична принада, один із найбільших ковальських фестів у Східній Європі.
У ковальському святі традиційно беруть участь майстри з різних областей України та багатьох країн світу: Німеччини, Польщі, Росії, Білорусі, Литви, Франції, Ізраїлю, США, Австрії, Нідерландів та інших.

2002. Конкурс пісень
Як згадує нині начальник міського управління культури Мирослав Петрик, у 2002 році вперше відбувся фестиваль «Великодні зустрічі». Того року Великдень був напередодні Дня міста — 5 травня, тому вони дуже перегукувалися. У першій частині фестивалю взяли участь хорові, духовні колективи, а у другій — естрадні, популярні виконавці.
Також у 2002 році відбувся конкурс пісень про Івано-Франківськ. На нього було подано 14 різних пісень.

2003. Перша пісенна збірка
Після минулорічного конкурсу у 2003-му презентували збірку пісень про Івано-Франківськ. «Ми зробили окремий тематичний концерт пісень про місто, — розповідає Мирослав Петрик. — На ньому були виступи і «живих» колективів, і окремих виконавців під «мінусову» фонограму. До речі, перший твір про Івано-Франківськ написав ще на початку 1960-х Анатолій Кос-Анатольський. Твір називався «Мій рідний Івано-Франківськ», так ми назвали і збірку».
Отже, 10 років тому про наше місто вже було написано 14 пісень. Зараз їх є понад 20. За словами Петрика, до 350-ліття Франківська у нього є задум записати пісні на CD-диск, а потім зробити презентацію. «Я зараз маю папку нових творів про місто, — каже начальник управління культури. — Дай Боже, щоб ми кращі твори зібрали та записали на один диск. Звісно, що низькопробні твори ми включати не будемо. Маю задум потім роздати ці диски у школи, садочки, коледжі, ПТУ, навіть в університети».

2004. Дівчата й вишиванки
Того року на День міста відсвяткували і 45-річчя Державної художньої школи. «Це відбувалося на вул. Незалежності, — пригадує Мирослав Петрик. — Ми там організували урочисте зібрання всіх, хто працював і працює у школі, нагородили викладачів і ветеранів закладу. Тоді ж вони оформили виставку своїх робіт і робіт вихованців, видали буклет про школу».
Родзинкою 2004 року був мистецький проект «Сорочку мати вишила мені». Захід відбувався на площі Ринок — дівчата із школи краси «Ювента» демонстрували давні вишиті сорочки. «Дуже гарно було, — розповідає Петрик. — Дівчата демонстрували українські національні строї, які зберігаються у фондах наших музеїв. А крім цього, звучали тематичні пісні — про вишивку, сорочку, кольори… У молодіжній програмі, крім франківських виконавців, виступав «Скрябін».

2005. Ретро-вечір і парад тенорів
У цьому році у філармонії організували концерт бандурного мистецтва «Дзвенить бандура в місті Франковім». Крім місцевих кобзарів, запросили киян і львів’ян.
У драмтеатрі тоді організували вечір ретро-музики — виступали івано-франківські виконавці, які були популярні в 1970-80-х роках.
Оригінальним був і Лицарський турнір, його поєднали зі «Святом ковалів».
Як згадує нині тодішній начальник управління культури Василь Олексюк, у 2005 році провели й парад тенорів за участю нашого естрадно-симфонічного оркестру. Тоді в Івано-Франківськ приїхали три київські тенори: Дмитро Попов, Олександр Дяченко та Олександр Гурець. Вони співали разом із нашим тенором — Мирославом Петриком (саме так — нинішнім начальником управління культури).
Для молоді тоді запросили гурт «Мандри».

2006. Без новинок, але з зірками
На виборах мера переміг Віктор Анушкевичус. Новинок у святі не було, зате новий міський голова потішив молодь концертною програмою, запросивши до Франківська італійку Ін-Грід та Олександра Пономарьова.

2007. Два дні концертів
У цьому році Мирослав Петрик пригадує спільний концерт франківської чоловічої капели «Червона калина» та рівненського народного хору «Верес».
Також молодь тоді відвела душу на дводенних концертах. Спершу виступали «Скрябін», ВВ і Лама, а назавтра — ТНМК, «Тік», а також франківці — «Фліт» і «Карна».

2008. Під знаком «Smokie»
Тоді, за словами Мирослава Петрика, пройшов цікавий благодійний мистецький проект «Годинник світу». «Пригадую, була така громадська діячка — Еріка Вітер, представляла якусь благодійну організацію, — розповідає Петрик. — Вони зібрали кошти і за них прид­бали годинник, який потім встановили на приміщенні пошти, на Вічевому майдані».
А найбільше цей рік за­пам’ятався іванофранківцям тим, що на запрошення міського голови до міста приїхав лідер гурту «Smokie» Кріс Норман. Про масштаб концерту, певно, говорити зайве.

2009. Свято футболу
А от наступного року грандіозного концерту вже не було. Можливо, через те, що Віктор Анушкевичус так і не назвав спонсорів, які заплатили гонорар Крісу Норману, і навіть не озвучив суму, в яку обійшовся концерт…
Зате відбулося свято вокальних мистецтв, ювілейний концерт гурту «Джаз-класік», благодійний концерт органної камерної вокальної музики.
А родзинкою тоді став «зірковий» футбол. Як згадує нині начальник відділу сім’ї та гендерної політики міськвиконкому Ростислав Микитюк, представники мерії грали проти команди «Маестро». То була збірна українських гуртів: ТНМК, «Тартак», «The Вйо», «Dazzle Dreams», інших. І на той час вони вже були настільки зіграні, що скрізь вигравали. А от з нашою владою зіграли внічию — 4:4.

2010. Багато опери
«Цей рік був чи не найцікавіший, — вважає Мирослав Петрик. — Адже тоді відбувся гала-концерт на вшанування пам’яті Ірини Маланюк, співачки з Івано-Франківська, яка була солісткою Віденської опери та покорила весь світ. Виступали ІNSО-Львів (Інтернаціональний новий симфонічний оркестр), співаки із Львівської та Київської опер. Були гості з Вашингтона та Вроцлава. Взагалі, це вперше в Івано-Франківськ були запрошені співаки такого високого рівня».
Ще згадаймо виставу «Глорія» у виконанні театру вогню «Воскресіння» (Львів), яку вони ставили на ходулях, ввечері, під час дощу. «Дощ тоді підсилив виступ, — зауважує Петрик. — Це була феєрія, таке собі нічне дійство, яке завершилося майже опівночі».
Не обійшлося і без молодіжного концерту. Того року молодь потішив гурт «Dazzle Dreams».

2011. Фестиваль для молодят
Минулий рік запам’ятався започаткуванням ще одного нового фестивалю — «Весільні візерунки». Його робили для молодих пар, які одружилися саме в День міста. Їх вітали від імені міського голови, вони знімали собі побажання з Дерева щастя, проходили по символічному рушнику щастя.
А от замість концерту молодь обмежили дискотекою. Кажуть, економили кошти на 350-річчя. Чи воно виправдалося, побачимо вже скоро.
 ТЕТЯНА СОБОЛИК 

Переглядів: 865 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024