Четвер, 19.09.2024, 03:02:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 8 » Як у Коломиї на Івано-Франківщині діє проєкт з реставрації дверей "Коло брами"
13:15:12
Як у Коломиї на Івано-Франківщині діє проєкт з реставрації дверей "Коло брами"

Понад два роки у Коломиї, що на Івано-Франківщині, діє проєкт з реставрації дверей "Коло брами". Його започаткували Олена Юрійчук та Андрій Олійник. Вони створили в соцмережах каталог, в якому описали історію майже 50 автентичних дверей, а також відреставрували браму 1909 року на вулиці В'ячеслава Чорновола, 9.

Про ініціативу, виклики та майбутні проєкти читайте у матеріалі Суспільного.

Відновлена брама на Чорновола, 9

Проєкт "Коло брами" започаткували у травні 2022 року, розповідає Олена Юрійчук. Спочатку це був каталог у соцмережах та екскурсії. В серпні пара дізналася, що браму на вулиці Чорновола, 9 поміняли на металопластикові двері. Тоді вирішили зайнятися реставрацією. У травні до річниці проєкту і власного дня народження Олена у соцмережах оголосила збір на 80 тисяч гривень. Остаточна вартість реставрації склала 110 тисяч гривень.

"Власники не дуже хотіли ставити старі двері попри те, що коли реставрація виконана якісно, двері набагато кращі, ніж металопластик, який не пропускає повітря в коридор і створює більше дискомфорту для мікроклімату в будинку. На щастя, це все вдалося узгодити. Коли двері повернули з реставрації, нам спокійно дозволили їх поставити", — розповідає Олена Юрійчук.

Відреставровану браму 1909 року повернули до камʼяниці на вулиці В'ячеслава Чорновола, 9 у вересні 2023 року.

"Весь декор збережений завдяки роботі реставратора. Нашою метою не було їх відновити повністю ідеально, виготовити з "нуля" всі елементи. Хотілося зберегти якнайбільше тих елементів, що були. Особливість цих дверей — кований елемент. Тут видно ініціали ТМ і 1909 рік. Швидше за все — це рік зведення будинку. І двері в цей час встановлювалися. А букви — ініціали власника", — каже Олена Юрійчук.

З її слів, зараз у будинку планують облаштувати відкоси та зробити дрібний косметичний ремонт.

Двері на вулиці Валовій, 15

Незабаром засновники проєкту "Коло брами" планують оголосити збір грошей на реставрацію дверей на вулиці Валовій, 15. Олена Юрійчук та Андрій Олійник знайшли майстра, який може їх відновити. 6 серпня вони зустрілися з мешканцями будинку, щоб обговорити деталі ініціативи.

Мешканка дому Марія Бобик каже, що готова долучитися до збору грошей на реставрацію дверей.

"З чоловіком ми тут жили, він давно ці двері чистив. А коли чоловіка не стало, двері "запустили" і все. Двері гарні. Мені подобається, як вони зроблені. Ми можемо трошки скластися, небагато дати — 1-2 тисячі гривень", — каже Марія Бобик.

"Відколи цей будинок, відтоді й двері так стоять. Колись хотіли брати їх на реставрацію, потім щось затихло це питання. Якби знайшовся спеціаліст, майстер, сказав, скільки це б коштувало, як організувати реставрацію цих дверей, то можна робити", — говорить мешканець будинку Іван Гоцуляк.

Сотня старовинних дверей потребують реставрації

Андрій Олійник розповідає: у Коломиї є приблизно сотня старовинних дверей, що потребують реставрації.

Пара раз на кілька місяців проводить за донат екскурсії для охочих, під час яких розповідають історії будівель, старовинних дверей та мешканців кам'яниць. При цьому відшукують нові брами та додають їх до свого каталогу у соцмережах, розповідає Андрій Олійник.

"Ми описуємо історії будинків, дверей, додаємо їхні фотографії. Для мене — людини, яка працює в цій сфері, дуже важливо зробити також такий "юридичний каталог". Він буде нудний для загалу, але там систематизуємо двері за чітким принципом. Буде стан збереженості, фотографії не художні й красиві, а конкретні, щоб було видно елементи, які збережені, які втрачені", — говорить Андрій Олійник.


Переглядів: 17 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024