Четвер, 19.09.2024, 03:04:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2024 » Вересень » 13 » Храм на Коломийщині зберігає Євангеліє 1683 року, 300-літню ікону та давню церковну книгу
09:11:37
Храм на Коломийщині зберігає Євангеліє 1683 року, 300-літню ікону та давню церковну книгу

Унікальне Євангеліє 1683 року зберігається у Тулуківському храмі Заболотівської громади. Також тут є ікона святителя Миколая, якій понад 300 років. А також церковна книга, якій майже два століття, та інші багатовікові речі.

Ними дуже пишаються та ретельно бережуть, йдеться у сюжеті ТНК.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Тулукові розпочали будувати у 1850 році. З того часу тут двічі відбувалися реставраційні роботи, останні завершилися зовсім нещодавно.

Місцевий священник розповідає, докладають зусиль, щоб зберегти її у тому давньому гуцульському стилі. Однак до появи цього храму у Тулукові була церква святителя Миколая, дерев’яна.

Після того, як була церква ця нова освячена у 1861 році, старенька була розібрана і передана у село Зібранівка, – говорить священник Миколай Костюк. – Вона до сьогодні там є і дуже гарно збережена.

У сучасній церкві збережено багато речей з попередньої святині, як от ікона святителя Миколая, розповідає настоятель, Миколай Костюк. Точний вік, її визначити складно, але це точно близько трьох століть.

Тулуківська церква – одна з небагатьох, яка вистояла під час тиску радянської влади. У цю давню святиню приходили люди з навколишніх сіл, у той час, коли церкви масово нищили та перетворювали на склади.

До слова, одну із давніх ікон церкви, яка могла не сподобатися радянщині, місцеві замалювали аквареллю. Якщо би не ця хитрість, ми б точно не змогли побачити сьогодні цей образ, – каже Миколай Костюк.

А ще тут у храмі збережена давня книга 1845 року з церковними записами у Тулукові. З неї можна дізнатися, хто та як, отримував хрещення, вінчання та відійшов до вічності майже два століття тому, і до сьогодні втрачені лише ті записи, які велися під час радянської влади.

Ще один скарб тулуківської церкви – Євангеліє, якому понад 340 років. Цією книгою зараз у церкві не користуються, зберігають у сейфі.

Це найстаріша книга, яка є в церкві. У певні часи люди хотіли зберегти цю книгу, цу святе Євангелії, і зробили футляр, – розповідає священник. – Замовили у фахівців у Косівщини, бо така інкрустована різьба, дуже гарно, якісно зроблено. І написано «Коляда сестриць Тулуків, 1949 рік за стараннями отця Станіслава Белінського».

Востаннє розписи у церкві поновлювалися 50 років тому, однак кілька настінних ікон та образів на іконостасі збережені з тих давніх часів, їх одразу можна ідентифікувати. Ікони так збереглися від початку, як їх написали.

Тутешня дзвіниця значно давніша за церкву, це висновки дослідників, каже священник.


Переглядів: 7 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024