Четвер, 19.09.2024, 02:59:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2024 » Вересень » 01

У давньому Станиславові було не так багато українських правників, адже пальма першості у цій діяльності належала євреям. Проте кожен із тодішніх правників-українців, безперечно, був яскравою особистістю.

Станиславівські судді, урядники, адвокати і нотаріуси ревно відстоювали права українського населення та боролися за використання української мови в судочинстві і нотаріаті. Крім того, вони ще й займалися громадською діяльністю і несли просвітництво та культуру місцевим українцям, пише Західний кур’єр.

Судді і судові урядники

... Читати далі »

Переглядів: 5 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2024

У квітні 1937 року в карному суді Станиславова відбувся не зовсім звичайний процес, адже потерпілою була не людина, а …кіт.

Дрібний урядник магістрату Пьотр Павелкув опинився на лаві підсудних через те, що намагався вбити кота. Кіт, як вважав господар, був дуже зловредним і неслухняним, тому Павелкув вирішив його позбутися. Він схопив тварину і вже заніс над нею ніж, але наляканий кіт так крутився, що ніж потрапив йому на хвіст. В результаті бідолашний котик залишився живим, але втратив частину хвоста. Жорстокого господаря засудили на 7 днів арешту за знущання над твариною, пише Західний кур’єр. 

... Читати далі »

Переглядів: 9 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2024

У грудні 1929 року в Станиславові була створена футбольна команда «Пролом» на основі однойменного українського спортивного товариства. Це була своєрідна реакція з боку діячів української громади міста на критику у львівській газеті «Діло».

Журналісти цього часопису з жалем відзначали, що в українців Станиславова наприкінці 1920-х років не було жодного національного футбольного клубу. Про футболістів «Пролому» розповідали історію, яка свідчила про них цілком позитивно, пише Західний кур’єр.

У 1933 році футбольна команда &la ... Читати далі »

Переглядів: 7 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2024

Перша газова реклама зародилась понад 150 років тому..

Метою тогочасної реклами було збільшення об’ємів використання газу та популяризація приладів, які використовували газ, пише “Західний кур’єр”  з посиланням на сторінку Івано-Франківської філії “Газмережі”.

“Виробники газових приладів мали справжню проблему – як загітувати людей, які звикли готувати на вугіллі чи дровах та освітлювати помешкання свічками, а пізніше гасом, використовувати прилад ... Читати далі »

Переглядів: 5 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024