Четвер, 19.09.2024, 03:08:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2024 » Вересень » 13

Бібліотекарі Бурштинської громади стали частиною унікального заходу – відтворення давнього опільського обряду вінкоплетіння у с. Сарники.

Ця традиція бере свій початок з глибини віків і є однією з найважливіших у культурній спадщині Опілля. Плетіння вінка символізує чистоту, кохання та зв’язок із природою. Кожна квітка у вінку має своє значення, що робить цей обряд справжньою духовною подією, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Бурштинської міської ради.

&l ... Читати далі »

Переглядів: 9 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

В Івано-Франківську у кінотеатрі “Люм’єр” відбувся показ фільму “Земля” Олександра Довженка та погашення марки, створеної до 130-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера та письменника, пише КУРС.

Показ культової стрічки Довженка й створення пам’ятної марки ініціював Івано-Франківський осередок Національної спілки кінематографістів України (НСКУ). Авторка проєкту марки – голова осередку Ольга Терешкун, а дизайн розробив член НСКУ Ігор Васюта. Проєкт втілили за підтримки компанії blago, яка стала також меценатом кінопоказу. ... Читати далі »

Переглядів: 5 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

У родинному селі Семаківці блаженного священномученика Миколая Чарнецького відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція: «Блаженний священномученик Миколай Чарнецький — дорога праведника за утвердження української державності та відродження УГКЦ».

Метою конференції було дослідження, вивчення та популяризація імені «українського святого Миколая, блаженного священномученика, єпископа Миколая Чарнецького». та його ролі в утвердженні УГКЦ та Української соборної держави у площині вивчення історії України, релігієзнавства, філософії української думки, розвитку української мови.

... Читати далі »

Переглядів: 7 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

У Верховині відбулася у серпні Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Почесна гуцульська столиця: історія, люди, традиції». Присвячена 600-річчю з часу першої письмової згадки про Верховину (Жабʼє).

З вітальним словом та привітанням з проведенням успішної конференції до учасників заходу звернувся селищний голова Василь Мицканюк.

Доповідачі конференції наголошували на  важливості Верховини як почесної Гуцульської столиці, образ Гуцульщини та гуцулів, ролі духовенства, туризм, мистецтво, розвиток культури гуцулів тощо.

... Читати далі »

Переглядів: 6 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського у липні відбулася наукова конференція з міжнародною участю «Коломийська сіль галицьких князів: історія (не)забутої традиції. Історичний аспект та сьогодення», співорганізатором якої  виступила Івано-Франківська ОО НСКУ.

З привітальним словом до учасників наукового зібрання звернулися начальниця управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Тетяна Бойко, міський голова Коломиї Богдан Станіславський, генеральна директорка Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, заслужена працівниця культури України, голова ГО "Всеукраїнське ... Читати далі »

Переглядів: 8 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

Завершився літній період учнівських, студентських вакацій, відпусток вчителів, викладачів вишів. Можемо ствердно сказати що в цей час відбулися напружені і результативні краєзнавчі студії наших спілчан. Проведено цілий ряд заходів, зокрема, наукових конференцій де Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України була співзасновником.

У переддень літа в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Україна крізь призму війни», велична подія організована управлінням культури національностей та релігії облдержадміністрації Івано-Франківської ОДА-ОВА, Івано-Франківським краєзнавчим музеєм та Івано-Франківською ОО НСКУ.

... Читати далі »

Переглядів: 6 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

Унікальне Євангеліє 1683 року зберігається у Тулуківському храмі Заболотівської громади. Також тут є ікона святителя Миколая, якій понад 300 років. А також церковна книга, якій майже два століття, та інші багатовікові речі.

Ними дуже пишаються та ретельно бережуть, йдеться у сюжеті ТНК.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Тулукові розпочали будувати у 1850 році. З того часу тут двічі відбувалися реставраційні робо ... Читати далі »

Переглядів: 7 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024

Поштовхом до написання цієї статті стало те, що, працюючи в архіві, я натрапив на світлину колишньої директорки школи у Галичі Наталії Ковальської (ДАІФО, ф 6.оп.3 справа 4645). Далі відомими йому відомостями про цю особу поділився співробітник Національного заповідника  «Давній Галич», почесний краєзнавець  Андрій Чемеринський. Також у своєму архіві він відшукав знимку, де Н.Ковальська, тоді ще вчителька, стоїть із своїми вихованцями. За сприяння у написання статті п. Андрію велике спасибі. Тепер власне, що вдалося узагальнити.

Наталія-Ізидора Ковальська народилася 11 липня 1883 року в Бережанах. Її батьки – Іван та Наталія Ковальські. Про батька невідомо нічого, а мати проживала у Галичі і похована на старом ... Читати далі »

Переглядів: 8 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024