Четвер, 19.09.2024, 02:54:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 18 » Колись у Станиславові. Африканська спека
13:01:48
Колись у Станиславові. Африканська спека

Багато хто вважає, що причина цьогорічної аномальної спеки – то зміна клімату і глобальне потепління.

Проте сильна спека траплялася в нашому місті ще в далекому минулому, пише Західний кур’єр. В серпні 1905 року газета «Кур’єр станиславівський» повідомила:

«Минулого тижня в нашому місті панувала просто-таки африканська спека. В суботу температура в тіні доходила до 37 градусів Цельсія, а на сонці термометри показували +53ᵒС. Середа, четвер, п’ятниця і субота були найгарячішими днями цьогорічного літа».

Наступного 1906 року термометри в Станиславові показували +47ᵒС на сонці, а у серпні 1907 року часопис повідомив, що в Станиславові +36ᵒС у тіні. Рятуватися від немилосердної спеки станиславів’янам допомагали перевірені методи – содова вода пана Шраєра, прохолодне пільзенське пиво і зелень міського парку. Зокрема у липні 1904 року «Кур’єр станиславівський» писав: «Всюди затишшя, і тільки будки з содовою водою Шраєра мають добрий прибуток. Спраглі містяни п’ють ту воду з соком чи без і дивуються, чому після тієї води їм так добре смакує келишок коньяку чи лікеру в цукерні Новорольського і Кровіцького.

Чоловіки, чиї дружини поїхали на курорт, навпаки, радіють спеці. Користаючись із відсутності своїх других половин, вони попивають пільзенське пиво на літньому майданчику ресторану Кьоніґсфельда чи йдуть у парк, щоб помилуватися на гарних жінок, чиї туалети через спеку відкривають значно більше принад, ніж зазвичай. Все навколо позіхає і дрімає, проте є й люди, які фонтанують енергією.

Наприклад, станиславівський бляхар Герман Шифтер, який розклав свої ванни та інші бляшані посудини просто на тротуарі в центрі міста. За такими барикадами спокійно міг би сховатися сам генерал разом зі штабом під час війни. Сподіваємося, що інспектор поліції Войтасевич організує тим барикадам невеличкий штурм».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 14 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024