Неділя, 08.09.2024, 01:46:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Липень » 7 » Колись у Станиславові. Бомби і закрутаси
19:15:24
Колись у Станиславові. Бомби і закрутаси

У багатьох із нас є теплі спогади про шкільні роки, зокрема про ігри з товаришами та смаколики зі шкільного буфету, які ми пам’ятаємо ще довго після закінчення школи.

Оксана Лемеха-Луцька, вихованка станиславівської жіночої гімназії у 1920-х роках, також згадує, як розважалися її подруги у ті роки та чим тамували голод між гімназійними заняттями, пише Західний кур’єр:

«Входимо в браму нашої школи. Праворуч ведуть широкі дерев’яні, скрипливі сходи, по яких поспішно збігають першокласниці і другокласниці в гранатових (темно-синіх – О.Б.) фалдованих «мундурках», із чорною кокардою на грудях. За ними поважно сходять учениці старших кляс, які мають завжди багато що розказати одна одній під час шкільних перерв. Усі сходять на подвір’я. Учениці нижчих кляс заводять ігри: «хованку» та особливо люблену гру в «закрутаса».

 

Полягала вона в тому, що кільканадцять дівчат, міцно тримаючись за руки, творили ланцюг, яким керувала найміцніша учениця, закручуючи цим живим ланцюгом у різні боки, неначе линвою, а на кінці тієї живої линви, немов на хвості, цупко обома руками трималася «жертва», якою закручували з усією силою на всі боки та шпурляли в шалених «закрутасах». Кінчалися звичайно ті «закрутаси» розбитим носом, подряпаними колінами та подертими панчохами, але все одно кандидаток до цієї гри ніколи не бракувало.

Осолоджували ми собі ті всі подряпини шоколадними «бомбами» зі шкільної кооперативи, що приміщувалася на першім поверсі. Під час шкільних перерв черга за «бомбами» була завжди велика. Але ж бо і «бомби» ті були не абиякі – ромові, кокосові, цитринові – та як смакували! Шукала я в пізніших роках життя за такими солодкими «бомбами», щоб своїм дітям дати посмакувати, але дарма, такого унікального смаку шоколадних «бомб», які ми купували в шкільній крамниці, не знаходила я і в найкращих цукернях під час моєї життєвої мандрівки».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 35 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024