Неділя, 08.09.2024, 01:44:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 16 » Колись у Станиславові. Гастролі шевальє Торна
18:16:36
Колись у Станиславові. Гастролі шевальє Торна

В січні 1900 року в Станиславові відбулися гастролі шевальє Ернеста Торна – одного з найвідоміших ілюзіоністів того часу.

Преса повідомила, що знаменитий фокусник дав у місті три вистави, які зібрали дуже численну публіку, пише Західний кур’єр.

«Мешканці міста, вражені величезними афішами, полетіли на вистави, як метелики на ліхтар, щоб побачити того, хто робить чудеса», – зазначала газета «Кур’єр станиславівський».

В репертуарі ілюзіоніста зокрема був такий номер. Він збирав у глядачів кілька десятків візитівок і поміщав їх до скриньки. Потім скринька закривалася, і фокусник читав над нею заклинання. Після відкривання скриньки виявлялося, що там знаходяться візитівки зовсім інших людей, а ті, що там знаходилися, зникли.

Цей фокус дуже вразив станиславівську публіку і викликав шалені оплески. Втім пояснювався він дуже просто – скринька мала друге дно.

Ернест Торн народився у1853 році в польському містечку Ярославі. Фокусами зацікавився ще в ранньому дитинстві, а в шістнадцять років став учнем знаменитого фокусника Беллачіні і разом з його трупою об’їздив цілу тодішню Австро-Угорщину. Пізніше разом з братом Генріхом заснував власну трупу, з якою побував у Туреччині, Індії, країнах Далекого Сходу.

Під час перебування на Далекому Сході Торн і його помічники дали виставу для короля Камбоджі, який був настільки вражений їхніми виступами, що дарував Торну шляхетський титул. Камбоджа тоді перебувала під протекторатом Франції, так що Торн отримав титул шевальє, який згодом використовував для реклами своїх виступів.

Ернест Торн вільно володів вісьмома мовами і, ставши заможним і знаменитим, захопився також колекціонуванням антикваріату і старовинних монет. Він також був учасником німецького і британського товариств магів та ілюзіоністів. У 1897 році Ернест Торн спробував започаткувати свій театр у Львові, але він проіснував лише три роки, після чого закрився. Тож він був змушений повернутися до свого мандрівного театру, відвідуючи різні країни.

Помер у 1928 р. у віці 75 років у німецькому місті Лейпцигу.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 35 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024