П`ятниця, 18.10.2024, 08:21:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Жовтень » 8 » Колись у Станиславові. Третій дитсадок у місті
19:47:43
Колись у Станиславові. Третій дитсадок у місті

Перший відомий дитсадок у Станиславові відкрився 1 травня 1904 року по вул. Липовій, 74 (тепер вул. Шевченка). Тоді такі заклади називали «садками Фребеля».

Німецький педагог Фрідріх Фребель (1782 -1852) був творцем ідей і практики суспільного дошкільного виховання. Згадку про ще один «садок Фребеля» у Станиславові знаходимо у пресі за жовтень 1925 року, пише Західний кур’єр.

Про третій станиславівський дитсадок повідомила львівська газета «Хвиля» за грудень 1929 року. Як зазначав часопис, цей дошкільний заклад призначався для дітей єврейської громади міста:

«Завдяки старанням єврейського Товариства народної школи на чолі з інженером Драхом в Станиславові з’явилася інституція, брак якої вже давно відчувався в місті. Це єврейський дитсадок «Ґанєлодим». Саме завдяки цьому товариству стара знищена хата перетворилася на гарно відреставровані та оснащені учбові приміщення. Кожен, хто бачив старі учбові приміщення ще перед ремонтом, не може надивуватися такій величезній метаморфозі. Учбові приміщення оснащені згідно з найновішими вимогами західноєвропейської педагогіки.

Гарні малі столики, пофарбовані білою фарбою, зручні мініатюрні кріселка і велика кількість різноманітних іграшок зроблять перебування у дитсадку особливо приємним для малечі. Вихователька, відповідним чином навчена у закордонних закладах, уже прийнята на роботу. Вона буде навчати дітей за методикою Монтессорі. Охочих записати дітей до нового закладу так багато, що керівництво на даний час було змушене припинити запис. Виникненням цього закладу, крім Товариства народної школи, місто завдячує також невтомній праці пані Ріттерманової, інженера Фоєрмана, д-ра Кернберґа і д-ра Бартья».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 8 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024