Неділя, 08.09.2024, 01:39:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Липень » 14 » Кримінальні історії. Цікаві факти про тюрму «Діброва»
11:57:21
Кримінальні історії. Цікаві факти про тюрму «Діброва»

1 липня 1883 року в Станиславові запрацювала тюрма «Діброва» (тепер вул. Чорновола 119-А), яка вважалася однією з найбільш надійних у Галичині і навіть в усій тодішній Австро-Угорщині.

У давній пресі ми знайшли кілька цікавих фактів про цю грізну тюрму, які ви, можливо, ще не знали. Так, мало кому відомо, що у вересні 1904 року «Діброва» приймала високих гостей. Тут побував сам прем’єр-міністр Австро-Угорщини Ернест фон Кьорбер у супроводі місцевих чиновників, пише Західний кур’єр.

Високий гість також провів нараду у старостві, відвідав будівлю суду та здійснив візит ввічливості до греко-католицького єпископа Хомишина. З червня 1905 року «Діброва» почала приймати в’язнів-євреїв, адже до цього часу тут перебували лише в’язні-християни. Злочинців-євреїв розміщали в тюрмі у Висничу (тепер містечко на півдні Польщі) чи у Дрогобичі. Того року всіх в’язнів-євреїв, які походили зі Станиславова, нарешті перевезли до «Діброви», де для них навіть призначили окремого душпастиря юдейської віри.

У «Діброві» була спеціальна зала, де інколи проходили судові засідання. У грудні 1911 року тут відбулося засідання у справі небезпечного злочинця Адама Васінського, який довший час був головою сумнозвісної банди. Його не перевозили до будівлі суду, щоб не дати жодного шансу втекти. В червні 1912 року у тюрмі розпочали встановлення газового освітлення.

Тут установили близько 450 газових світильників. Ця подія викликала величезне обурення у мешканців міста. Справа в тому, що багато громадських будівель у той час ще освітлювалися гасом, наприклад, міська пошта, де погане освітлення викликало багато нарікань. Тож виходило так, що в’язні мали краще освітлення, ніж чесні громадяни.

Підготувала Олена БУЧИК

 

Переглядів: 35 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024