Четвер, 19.09.2024, 03:10:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 18 » Кримінальні історії. Підліток з пістолетом
12:58:20
Кримінальні історії. Підліток з пістолетом

З 1909 року в станиславівських середніх школах запровадили навчання стрільбі, а з 1911 року такі заняття проводилися у гімназіях.

Це було здійснено на вимогу військового командування, яке наполягало на допризовній підготовці юнаків. Судячи з повідомлень давньої преси, учні досягали у стрільбі непоганих результатів, пише Західний кур’єр.

Так, у липні 1911 року учень восьмого класу другої польської гімназії здобув першу премію в змаганнях у стрільбі. Заняття зі стрільби відвідували учні двох старших класів – сьомого і восьмого. Навчання юнаків проводив пан Городиський – капітан 20-го полку крайової оборони. Всього курси стрільби у цій гімназії відвідували 72 учні, а тривали заняття два з половиною місяці. Навчання стрільбі проходили і учасники спортивно-руханкового товариства «Сокіл», яке теж упроваджувало в свої заняття елементи військової підготовки.

Проти навчання стрільбі виступала значна частина педагогів, яка вважала, що такі заняття не підуть дітям на користь. І вчителі таки мали рацію, адже у давній станиславівській пресі не бракує повідомлень про нещасливі випадки, в яких фігурували підлітки і зброя. Так, у квітні 1914 року на подвір’ї Міщанського банку (тепер вул. Незалежності, 15) вправлявся у стрільбі 16-річний юнак. Стріляв він доволі невміло, і одна з куль потрапила у вікно будинку навпроти, де знаходилася канцелярія відомого адвоката пана Циги.

Куля пролетіла просто над головою правника, який схилився над столом, і, на щастя, не завдала йому шкоди. Хлопець не помітив, що вцілив у чуже вікно, і продовжив свої вправи. Врешті-решт револьвер у нього відібрали, хоч він і не хотів віддавати. Під час шарпанини, коли у хлопця намагалися відібрати револьвер, він вистрілив і поранив юного стрільця у ногу. Хлопця відвезли до шпиталю, і, можливо, ця прикра пригода таки відбила у нього бажання до небезпечних експериментів зі зброєю.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 14 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024