Субота, 27.07.2024, 02:13:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Травень » 27 » Кримінальні історії. Справа про сто тисяч
09:10:01
Кримінальні історії. Справа про сто тисяч

У Станиславові початку ХХ століття було немало випадків, коли касири підприємств чи банків крали у своїх роботодавців великі суми, а потім зникали у невідомому напрямку. Проте «справа про сто тисяч» особливо здивувала містян, адже вона сталася не де-небудь, а на фабриці Лібермана у Княгинині.

А Філіп Ліберман, власник фабрики спирту та дріжджів, мав репутацію ретельного і ощадливого господаря, навіть скупуватого. В 1910 році він прийняв на роботу колишнього судового урядника Ісаака Заславського, який зайняв на його фабриці посаду касира. Через певний час Ліберман виявив, що касир удавався до зловживань, проте йому дуже не хотілося доводити справу до суду, пише Західний кур’єр.

Вважаючи, що сума зловживань відносно невелика, фабрикант спробував залагодити справу миром. Заславський мав будинок по вул. Баторія (тепер вул. Короля Данила), який коштував близько 30 тис. корон, і Ліберман запропонував віддати цю кам’яницю йому в обмін на мирне вирішення справи. Проте перш ніж укласти мирову угоду з касиром, Ліберман вирішив усе ж перевірити, на скільки точно Заславський «полегшив» його кишені. І тут його чекав великий сюрприз.

Лише за 1910-1911 роки хитрий касир обікрав свого шефа на приблизно 60 тис. корон, а в 1912 році його апетити лише збільшилися, бо сума зловживань за той рік склала близько 42 тисяч корон. А отже, сума вкрадених коштів перевищувала сто тисяч! Розгніваний фабрикант, уже не вагаючись, у вересні 1912 року подав на Заславського до суду. До речі, слідство так і не змогло встановити, куди ж Заславський подів таку величезну суму. Щоправда, він одружився невдовзі після початку своєї роботи на фабриці Лібермана,  але дуже сумнівно, що вкрадені кошти були витрачені на сімейний бюджет.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 31 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024