Субота, 27.07.2024, 01:27:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Культурна спадщина в умовах бідності потребує особливої уваги
21:20:42
Культурна спадщина в умовах бідності потребує особливої уваги

Громадська організація «Поступовий гурт франківців» та історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» зорганізували в Івано-Франківську круглий стіл на тему «Історико-архітектурний спадок Івано-Франківська: сучасний стан та стратегічне збереження». Організатори запросили до участі в засіданні круглого столу відомих краєзнавців, архітекторів, істориків, громадських активістів і журналістів. Двогодинна дискусія завершилася прийняттям резолюції, де виписано чіткі пропозиції і вимоги до влади та громадськості.

А месиджі багатьох авторитетних доповідачів були такими: нам треба провести «інвентаризацію» проблем і змінювати ментальність. Бо навіть в умовах бідності ми не маємо жодного права бездумно розтрачувати свій спадок.  
«Навіть у таких складних умовах ми маємо думати, як зберегти історико-архітектурний спадок, — сказав Сергій Адамович, організатор круглого столу та голова ГО «Поступовий гурт франківців». — Для цього є багато шляхів: залучення грантових коштів, громадські ініціативи та інші».
Культурна спадщина — це питання власної ідентичності, заявив начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. Як ми ставимося до культури, таким є наше майбутнє. Тривалий час Івано-Франківськ подавали як ворота в Карпати, а насправді Станіслав є типовим європейським містом, і тут мають застосовувати і працювати всі механізми та стратегії, які використовують в інших європейських містах. Це розуміння приходить лише тепер, вважає І. Панчишин.
У кожній країні збереження пам’яток є ключовим, бо це питання самоствердження держави.
«Маємо дивну ситуацію, коли щоразу є багато першочергових речей, які відсувають культурну спадщину на другий план, — каже і. Панчишин. — Тому, на жаль, нам доводиться працювати у стані реагування на події: беремось вирішувати проблему тільки тоді, коли вона вже є. А в більшості країн будують цілу стратегію, багаторічні плани — з великою перспективою і самоповагою».
Більше того, Ігор Панчишин переконаний, що якби питання збереження свого спадку було ключовим, це  вирішило б й інші комплексні питання комфортності міського середовища.
Того ж дня учасникам круглого столу головний архітектор міста Володимир Гайдар представив  «історико-архітектурний опорний план міста». «Можемо багато говорити, як ми любимо івано-Франківськ, як треба зберігати архітектурну спадщину, але поки ми не будемо мати дієвих механізмів, нічого не відбудеться, — заявив В. Гайдар. — А механізмом може бути ось цей планувальний документ. Генплан нічого не був би вартий, якби ми, знаючи, що місто історичне, з серйозною містобудівною спадщиною, не вклали в нього історико-архітектурний опорний план. Вважаю це досить правильним кроком. і маю надію, що результати будуть очікуваними й обнадійливими, бо, як і генплан, це проект, який має пройти затвердження».
Опорний генплан визначає межі історичного ареалу та зони охорони пам’яток центральної історичної частини Івано-Франківська. Він повинен забезпечити охорону пам’яток місцевого та національного значення, яких місто має понад 500. Володимир Гайдар впевнений, що завдяки цьому документу можна буде обмежувати та контролювати будівництво в історичній частині міста.
Учасники круглого столу заявили про ініціативу створення в Івано-Франківську муніципальної архітектурно-будівельної поліції чи варти. Щось подібне до цього вже діє у Вінниці та Житомирі. Це буде контрольний орган при управлінні архітектури, до якого планують долучити і громадськість. Варта працюватиме у трьох найпроблемніших секторах — над пам’яткоохоронними об’єктами, будовами та в секторі міської реклами. 
Наприкінці учасники круглого столу прийняли резолюцію, в якій сформували довгострокові плани для міста щодо активного збереження культурної спадщини. Йшлося про проведення паспортизації, укладання охоронних договорів, створення історико-архітектурного заповідника в межах центру міста та ініціювання створення контрольного органу — архітектурно-містобудівної варти. Вирішили також сформувати та оприлюднити список забудовників, котрі працюють  «цвинтарями міської історії», і сприяти приватним інвестиціям для реставраційних робіт.
А видавець Василь Іваночко в серії «Моє місто» видав уже більше 40 унікальних книжок. Він закликав усіх не критикувати одне одного, не нарікати на реалії, в котрих ми живемо, бо «запит на те, аби знати свою історію і жити в старих будинках, обов’язково прийде».

Леся ТУГАЙ


Переглядів: 563 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024