Неділя, 08.09.2024, 01:54:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 16 » На конференції до 150-річчя Марка Черемшини у Снятині презентували його нововіднайдений твір
18:09:04
На конференції до 150-річчя Марка Черемшини у Снятині презентували його нововіднайдений твір

У Снятині відбулася наукова академія з нагоди відзначення 150-ї річниці Марка Черемшини. Захід на батьківщині письменника є продовженням Всеукраїнської наукової конференції “Творчість Марка Черемшини і українська культура кінця ХІХ – початку ХХ століття”, пише КУРС з посиланням на Снятинську міську раду.

Науковці зі Львова, Запоріжжя, Херсона, Любліна (Польща), Чернівців, Франківська, Коломиї та Снятина, дослідники творчості письменника, викладачі, студенти-науковці, представники обласних спілок письменників та краєзнавців, працівники Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини розповіли багато цікавих фактів про життя Марка Черемшини, його становлення як письменника, особливості поетичної творчості та художнього слова нашого земляка.

Після вітальних виступів розпочала свою роботу наукова конференція. Модерувала захід, декламувала нововіднайдений твір Марка Черемшини “Райска птиця”, а також доповідала на науковій конференції співробітниця музею Марка Черемшини письменниця Іванна Стеф’юк. Наприкінці відбулося обговорення доповідей, екскурсія музеєм та покладання квітів до пам’ятника та могили письменника.

До 150-річчя від дня народження було видано найповніше на сьогоднішній день видання творів Марка Черемшини “Райска птиця”, куди ввійшли і заборонені раніше твори. Його надрукувало франківське видавництво Дискурсус – Брустури.

Також до ювілею Марка Черемшини франківський письменник Степан Процюк випустив нову серію відеоблогу “Марко Черемшина: загадки, таємниці, припущення”. Процюк пропонує по-іншому поглянути на особисте і письменницьке життя Черемшини.

Марко Черемшина (справжнє ім’я Іван Юрійович Семанюк) — український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права, перекладач. Автор трьох збірок новел — «Карби», «Село вигибає» та «Верховина», остання вийшла посмертно. Народився в селі Кобаки, нині Косівський район Івано-Франківської області.

Марко Черемшина став одним з найуспішніших правозахисників, належав до золотої доби адвокатів, деякий час був бургомістром міста Снятина, але сам передав повноваження. Знав 13 мов. Літературний доробок письменника становить понад 60 літературних творів. У своїх новелах Марко Черемшина широко користувався живою народною мовою Гуцульщини та Покуття.


Переглядів: 30 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024