Неділя, 08.09.2024, 01:53:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 27 » На Косівщині виявлені та досліджені залишки давніх сонячних святилищ
10:24:11
На Косівщині виявлені та досліджені залишки давніх сонячних святилищ

На Косівщині виявлені і досліджені (М. Кугутяк, Л. Держипільський) залишки низки давніх сонячних святилищ, своєрідних скельних Археоастрономічних обсерваторій.

Пише Західний кур’єр з посиланням на фб-сторінку НПП «Гуцульщина».

Це: Лисина Космацька, Камінь Довбуша на г. Грегіт, Камінь Довбуша – Новаківського в Завоєлах (с. Космач), Камінь Довбуша на г. Гаршиці (с. Космач), Терношорька Лада (присілок Безулька, с. Яворів), г. Камінець (с. Снідавка), скеля Каня (Пугач) на Каменистому хребті (між м. Косів і с. Город), Лесівські та Татарівські камені на Сокільському хребті.

На них збережені артефакти (штучно зроблені речі), чи підправлені, пристосовані природні утворення – алеї, проходи, щілини, ями між скелями, зооморфні чи антропоморфні фігури, за  якими фіксували важливі астрономічні явища – схід/захід сонця у дні літнього і зимового сонцестоянь, весняного і осіннього рівнодень та у інші дати.

Ці явища і дати у давнину урочисто святкувалися, від них залежав і їм був підпорядкований весь уклад життєдіяльності людей.  На скелях збереглися солярні (сонячні) знаки,  хрести, кола тощо – первинне письмо.

Використання скельних комплексів, чи окремих каменів для облаштування різних сакрально-ритуальних обєктів властиве для, так званої, Мегалітичної Культури (із грецької мови – мега – великий, літос – камінь), одним із центрів якої безперечно є нинішня Гуцульщина, особливо Косівщина.

Про це свідчать численні (понад 25) залишків святилищ і місцеві назви (топоніми). На більшості сакральних комплексів наявні календарні (астрономічні і топонімічні) артефакти, що є підтвердженням особливого сонячного статусу місцевості. Космач, Косів означають сонячний, хата, домівка Сонця, там де спочиває Сонце, тодішнє головне божество, отже Центр Світу,  Паломницький центр для тодішної людності. Давні святилища є важливими обєктами історико-культурної спадщини, передумовою розвитку, пропаганди низки різних видів туризму, традиційних і нових, оригінальних – археоастрономічного, археологічного, мегалітичного, сакрального, міфологічного, топонімічного тощо.

Зазначається, що працівники НПП «Гуцульщина» вже декілька років поспіль спостерігають захоплююче видовище – схід сонця у дні сонцестоянь та рівнодень на різних святилищах.

Цьогоріч, напередодні літнього сонцестояння відбулася експедиція науковців Парку на найвищу вершину Косівщини г. Грегіт (1472 м), на якій у давнину було календарне святилище.

«Вдосвіта 19 червня небо було майже безхмарним і нам пощастило  спостерігали величну картину –  схід сонця. Сонячний диск почав з’являтися о 5 год. 16 хв. Були протестовані (підтверджені), виявлені у 2024 р. календарні артефакти (трикутні тунелі), за якими фіксували важливі астрономічні явища – схід/захід сонця у дні літнього і зимового сонцестоянь», – йдеться у дописі.


Переглядів: 31 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024