П`ятниця, 18.10.2024, 08:20:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Жовтень » 13 » Оголосили передзамовлення на гуцульську книжку Петра Шекерика-Доникова "Колєдники"
13:46:36
Оголосили передзамовлення на гуцульську книжку Петра Шекерика-Доникова "Колєдники"

Прикарпатське видавництво “Брустури” оголосило передзамовлення на свою нову книжку гуцульською мовою. Видали книжку Петра Шекерика-Доникова “Колєдники”, пише КУРС.

Про нову книжку розповів видавець Василь Карп’юк:

Як здавна гуцули готувалися до Різдвяних свят, коли і чому переложили первовічні коляди на новий лад, хто такі «береза», «вибірця» і «кінь» та яка їхня роль у колядницькій таборі. Про все це і не тільки ви дізнаєтеся з етнографічного нарису Петра Шекерика-Доникова «Колєдники».

Автор детально описує усі етапи підготовки й проведення улюблених гуцульських Свєток. Чому в одних ґаздів колядували тільки під хатою, а в інших могли баювати всю ніч. Яка роль трембіташа і що таке умерска коляда. Як танцюють круглєк і що роблять на розплєсах…

Цей докладний текст занурить у яскравий і набудливий світ гуцульського Різдва.

Книжка вийшла за виданням 1938 року, яке друковане накладом «Товариства Приятелів Гуцулшіни». Текст написаний гуцульським говором, як і всі твори Петра Шекерика-Доникова.

Довідково. Петро́ Дмитрович Шеке́рик-До́ників — український гуцульський громадський і політичний діяч, етнограф, письменник, самоврядовець. 15 травня 1940 року Петро Шекерик-Доників, разом з сином Андрієм, був заарештований та звинувачений в антирадянській діяльності. Вилучену під час обшуку літературу спалили 2 червня 1940 р.. 11 жовтня 1940 р. «особлива нарада» НКВД засудила Петра Шекерика-Дониківа до восьми років тюрми. Згодом його було заслано до Росії. Подальша доля невідома.

Шекерик-Доників написав понад сотню оповідань про опришків, а в 1913 році видав невелику книжку «На дні озера». Найзначнішим його твором визнано роман «Дідо Иванчік», написаний гуцульським діалектом української мови.

Роман вдалося цілком віднайти лише в 1999 році. Переховуючи текст від радянської влади, спочатку дружина Параска закопала рукопис, вмістивши в бідон, кілька разів переховувала його, а далі заповіла доньці. Після ретельного опрацювання твір надрукували 2007 року. Але в ньому бракувало кількох розділів у третій частині. Віднайшли втрачене 20 років по тому. Ще один згорток списаного паперу віднайшла також дочка Анна. 

У 2020 р. у видавництві «Discursus» роман «Дідо Иванчік» вийшов повним виданням (з віднайденими розділами) гуцульським говором і в перекладі Івана Андрусяка сучасною літературною мовою.

У 2023 р. видавництво «Discursus» видало книжку Петра Шекерика-Дониківа «Опришки. Народні оповідання».


Переглядів: 5 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024