Четвер, 19.09.2024, 02:52:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 23 » "Поранені війнами". У Франківську реставрують старовинні ікони, які пошкодили під час бойових дій
14:26:46
"Поранені війнами". У Франківську реставрують старовинні ікони, які пошкодили під час бойових дій

В Івано-Франківську триває реставрація ікони Пресвятої Богородиці, що була пошкоджена уламками під час Першої світової війни. Образ є частиною іконостаса в храмі святого Миколая у селі Дубівці.

Про це кореспондентці Суспільного розповів реставратор Валерій Твердохліб.

Як реставрують ікону Пресвятої Богородиці

Художник нарахував дев'ять ушкоджень на іконі Пресвятої Богородиці. З його слів, образ понівечили під час Першої світової війни.

"Тут є металеві уламки від снарядів або від гранат. На Богородиці залишився навіть якийсь фрагмент. Один уламок я навіть не витягував, щоб не пошкодити саму ікону", — каже Валерій Твердохліб.

Реставратор розповідає, що іконі Пресвятої Богородиці — орієнтовно 150 років. Церковний образ пережив дві війни та три пожежі у храмі. Його автор — невідомий.

Валерій Твердохліб реставрує ікону майже рік. Каже, робота кропітка і потребує досліджень.

"Ще тривають реставраційні процеси, процеси тонувань. Ми вирішили надати історизму слідам від куль — зберегти цю історію як пам'ять. Можна все зашпаклювати, замалювати, і ніхто й знати не буде, що відбувалося. А в цьому випадку — це історія ікони", — пояснює Валерій Твердохліб.

Як знайшли понівечені війнами ікони у храмі

Ікон, на яких війни залишили свої сліди, у церкві святого Миколая щонайменше чотири, говорить настоятель храму Олег Каськів. У Дубовецьку парафію він прийшов 21 вересня 2019 року. Тоді й віднайшов понівечені образи у церкві, якій понад 260 років.

"Я підійшов до цієї ікони, дивлюся, вона нещільно заходить до рамки. Для мене це стало дивним. Бачу, що між верхнім ярусом і нижнім є різні стилі малювання. Я постукав і почув порожній звук, який притаманний, коли під низом щось є. Так ми віднайшли ікону", — розповів Олег Каськів.

Цією іконою був образ Ісуса Христа. Її вже повернули у храм після відновлення. Окрім ікони Пресвятої Богородиці, на реставрації у Валерія Твердохліба — й образ Святого Миколая. Четвертою понівеченою уламками й кулями є ікона святих Павла і Петра.

Правдива історія, схована під чотирма шарами фарб

"Чотири "поранені" ікони — з різних церков. З яких — ми достеменно не знаємо. Це помітно, коли ви дивитеся на іконостас. Були дуже мудрі люди, які зробили майже ідентичні ікони й сховали їх для кращих часів. От ці часи й настали", — каже Олег Каськів.

Ікону Пресвятої Богородиці планують повернути у храм у вересні 2024 року. У майбутньому хочуть відреставрувати весь іконостас.

"На превеликий жаль, воно дорого коштує, але є добрі люди. Ми хочемо передати нашим нащадкам правдиву історію. Вона була схована під чотирма шарами фарб. І, Богу дякувати, ми її відшукали", — додає Олег Каськів.


Переглядів: 12 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024