Субота, 27.07.2024, 01:30:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 31 » Про що писали станиславівські газети у грудні майже сто років тому
10:38:53
Про що писали станиславівські газети у грудні майже сто років тому

До цього часу ми читали газету «Станиславівські вісти», а сьогодні ми переглянемо іншу станиславівську газету тижневик «Кур’єр Станиславовський», який виходив польською мовою і видавася з 1886 року – найдовше в дорадянський період. Наприклад, від 1 грудня 1935 року.
На 2 сторінці знаходимо дуже цікаву статтю «План інвестиції міста Станиславова». Це – звіт президента міста д-ра Стронського про те, які проекти втілювала міська влада в життя у 1935 році.
120 тис. зл. кредиту, отриманого від Фундації праці, яке можемо вважати міністерством праці пішли на завершення побудови каналізації на ділянці вул. Бельведерської.  А з весни наступного року було заплановане будівництво каналізаційної гілки, яка об’єднає центр міста з окраїнами.
На інші інвестиції були побудовані два торгові зали на площі Тринітарській: в одному буде продаватися м’ясо, а у другому – печиво та галантерея. Вони почнуть працювати з середини грудня. Метою такої будови є усунення безладу в міській торгівлі. Власникам тимчасових палаток нададуться місця у нових торгових залах, а до того часу ніхто їх зносити не буде. Планується побудова третього ряду торгових залів.
Третя інвестиція була спрямована на роботи дорожні та ландшафтні.
Завершується будівництво і впорядкування дороги до «летовища» -- тогочасного аеродрому, частини вул. Голуховського ( тепер – вул. Чорновола), покриття каменем кута вул. Зосиної Волі та Собєського (Коновальця та Січових Стрільців).
З ландшафтних робіт – закінчується впорядкування другого міського парку на місці старої торговиці (тепер – по вул. Галицькій парк воїнів-інтернаціоналістів). Уже посаджені дерева, квітники. На цей парк уряд «вибив» беззворотну субвенцію 8000 зл., також гроші дала німецька община. Важливо, що в цьому парку було передбачено майданчики для дітей.
Також виділялися гроші на  упорядкування головної вулиці міста – Сапіжинської ( Незалежності). Частину вулиці покрито асфальтом, висаджені тополі, укладені газони та квітники. З весни почнеться акція прикрашення балконів та вікон квітковими вазонами.
Також гроші витрачалися на побудову цеху електровні. На будову водопроводу потрібно 4 млн. зл., які обіцяють надати у Фундації праці.
Завершується побудова пошти і укладається центральний міський сквер біля неї.
Також були виділені гроші на допомогу безробітним.
І при цьому міський президент бідкається, що у міста немає грошей!
На с. 4  -- стаття «Театр, як чинник виховання» молоді – про кризу театру, який поступився популярністю кінофільмам, цирку, шоу і про необхідність молодіжних вистав.
У першій декаді грудня міжвоєнного періоду польськомовна газета
«Кур’єр Станіславовський» зосереджувала свою увагу на організації та проведенні свята Св. Миколая, який у католицькій традиції приходив до дітей 6 грудня.
Так як й цей час тривав піст і у католицькій , і у східнообрядовій традиції, то у тогочасній пресі, особливо жіночих журналах можна було знайти багато рецептів страв на піст.
  В останню декаду грудня у міжвоєнний період станиславівська польськомовна преса основну увагу присвячувала підготовці та проведенню католицького Різдва.
Україномовна преса кінця грудня якось дуже скромно повідомила про прихід св. Миколая до українських дітей 19 грудня.


Переглядів: 482 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024