Неділя, 08.09.2024, 01:48:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Червень » 16 » Реставрують образ з храму на Прикарпатті, де іконостас був пошкоджений осколками
18:12:59
Реставрують образ з храму на Прикарпатті, де іконостас був пошкоджений осколками

При реставрації ікони Пресвятої Богородиці з храму Святого Миколая села Дубівці (присілок Дегова) знайдено сліди від семи осколків. Це другий образ із храму, де весь іконостас був пошкоджений уламками та кулями, пише КУРС із посиланням на Нову Зорю.

Наприкінці 2023-го реставрували першу 200-річну намісну ікону Ісуса Христа з іконостаса. На черзі було оновлення ще трьох образів.

«Ми продовжили роботи. Наразі віддали на реставрацію образ Богородиці з намісного ряду, — розповідає отець Олег Каськів, парох храму, професор, ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. – На черзі — відновлення образів святого Миколая і апостолів Петра та Павла. Загалом у іконостасі є образи різного часу написання та з різних іконостасів».

Храм у Деговій за часи свого існування три рази горів. За історичними даними, церкву споруджено в 1895 або в 1891 році. Біля неї є дерев’яна триярусна дзвіниця із дзвоном, вилитим у 1925 році. Старожили кажуть, що під час Першої світової війни лінія фронту декілька раз переходила через село. Востаннє храм оновлений у 2013-14 роках.

«Коли я відновлював ікону Ісуса Христа і тепер — Богородиці, то за характером пошкоджень образів можна припустити, що у храмі був вибух або пожежа, або одне й інше, — мовить реставратор Валерій Твердохліб, який має спеціальне благословення на реставрацію ікон. — Зрештою увесь іконостас, з якого взяли ці ікони, понівечений осколками».

Щоправда, визначати, що це за осколки і який вік тих куль, — неможливо.

На іконі Богородиці є чимало краклюрів (тріщин), а це вказує на те, що вона також могла горіти. У дошці, на якій написана ікона, застряг один металевий осколок, решту — пройшли навиліт. 

Мистецько-духовний художній твір, як зазначає Валерій Твердохліб, можна датувати ХІХ сторіччям. Написали його невідомі майстри. Реставратор каже, що сліди від «ран» на образі залишаться, але їхня наявність не буде шкодити іконі. Отвори будуть залиті воском для естетики. А самі сліди зостануться свідченням непростого минулого як образу, так і храму, та й загалом села і України.

«Зараз реставрація ікони Богородиці на фінальній стадії, – підсумовує отець Олег Каськів. — Загалом вона тривала близько року. Під трьома шарами фарби ми побачили старовинне зображення Богородиці з Ісусом, яке буде прикрашати наш храм».


Переглядів: 26 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024