Субота, 27.07.2024, 03:01:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 2 » Сапогів святкував 600-ліття
11:01:40
Сапогів святкував 600-ліття
Iсторики завжди вважали село Сапогів, яке розкинулося на лівому березі річки Лукви, підміською службовою оселею, утвореною від певного роду ремесла. І першу письмову згадку про населений пункт датують 1411 роком. У 1454 році селом володів Іван із Комарова, у 1458 – шляхетний Петро із Блюдник. 
У 16 столітті сапогівськими землевласниками були шляхтичі, які часто змінювалися і передавали село з рук в руки, що шкодило стабільному соціально-економічному розвиткові. Та все ж жителі Сапогова, які постійно відстоювали ідею національного виховання молодого покоління, спромоглися спорудити церкву. Була у селі й однокласна школа. Діяли чоловіче і жіноче братства, а також Братство тверезості. Під завісу ХІХ століття організувалася в селі й «Просвіта». 
Важкою для села була середина ХХ століття. Та мешканці Сапогова вистояли. Не зламалися. І сьогодні, йдучи назустріч 600-літньому ювілею першої згадки про населений пункт, доклали всіх зусиль, щоб село було, як писанка. 
А й справді, Сапогів сьогодні потопає у зелені садів. Вишукані будинки дбайливих господарів, мережа приватних крамниць, своя пекарня і величний новозбудований храм свідчать про добробут села. І все це завдяки людям, які живуть і працюють у Сапогові. 
Їх добрий почин відзначили керівники району Григорій Івасишин та Петро Стрембіцький, які прибули на свято села і відзначили грамотами та грошовими винагородами за особистий вагомий внесок у розвиток населеного пункту та активну громадську діяльність пароха села отця Романа Іваніва, голову правління ПАТ «Газтранзит» (м. Київ) Михайла Лінчевського, активного громадського діяча Романа Каська, голову сільського осередку Союзу українок Галину Біберову, мешканку села Оксану Пірус, приватного підприємця Миколу Черепія, багатодітну матір Марію Третяк.
Добірку поетичних творів подарував сільській бібліотеці депутат обласної ради, поет Ярослав Ткачівський.
Присутні на урочистостях жителі Сапогова мали можливість проглянути історичне дійство довжиною у шість століть, заглибитись в історію села у виконанні сільських аматорів. А родзинкою свята був концерт народного артиста України, уродженця села Володимира Піруса.    
Ярослав Поташник

Переглядів: 654 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024