Субота, 27.07.2024, 05:58:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 21 » У Галичі презентовано книгу про церкву у міждержавних і міжконфесійних відносинах ХIV – XV століть - «Галицька митрополія»
22:35:13
У Галичі презентовано книгу про церкву у міждержавних і міжконфесійних відносинах ХIV – XV століть - «Галицька митрополія»
19 квітня 2012 р. відбулося свято наукової книги у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Тут було презентовано дослідження заступника генерального директора з наукової роботи, к. і. н. Семена Побуцького під назвою «Галицька митрополія в контексті міждержавних і міжконфесійних відносин ХIV – XV століть».
Для кожної наукової установи, кожного науковця, видання нової книги є справжнім святом. І це не дивно – адже нововидана книга є підсумком багаторічної праці автора або авторського колективу, вона узагальнює всі отримані знання в працесі дослідження, є мотивацією для інших науковців у розв’язанні порушених проблемних питань. Презентована у Галичі книга дає змогу простежити складну історію Галицької митрополії в стосунках з тогочасними провідними центрами – Константинопольським патріархатом, Апостольською столицею, Московським князівством. Захід проходив під патронатом Києво – Галицької митрополії УГКЦ.

На презентацію видання зібралися науковці, представники органів місцевого самоврядування та духовенства, усі зацікавлені історією рідного краю. Розмові про книгу передувало благословення, яке вділили присутній громаді декан Галицький УГКЦ о. Василь Завірач та декан УАПЦ о. Іван Кузь. У вступному слові духовні опікуни громади сказали: «…Ця праця є гарним здобутком, актуальним і потрібним… Нехай Бог благословить дану книгу, вона повинна стати для нас історичним уроком – вивчення помилок предків, які сьогодні для добра держави і церкви ми повинні уникати…».

Своїм враженням про книгу і шлях дослідника в історичній науці поділився кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, одногрупник автора Олег Білоус. Він передав щирі вітання автору від проректора з наукової роботи Івана Миронюка та завідувача кафедри релігієзнавства і теології о. Святослава Кияка.
Доцент кафедри релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, к. і. н. Ігор Коваль висловив радість з того приводу, що презентація книги проходить жваво і користується зацікавленням галицької громади – це є свідченням того, що українська наука має майбутнє. На його думку, кожен науковець досягає успіху тоді, коли віддає багато зусиль вивченню теми – як це зробив Семен Побуцький, що вивчає проблематику Галицької митрополії останні 15 років своєї наукової роботи.

Депутат обласної ради, письменник, секретар ОО НСПУ Ярослав Ткачівський наголосив на тому, що саме тепер - у незалежній Україні можна належним чином досліджувати сторінки минулого, які впродовж багатьох століть замовчувалися і фальсифікувалися. «…Видання про Галицьку митрополію є саме таким, яке мусить знайомити з історією церкви ширші кола громадськості, книга має бути презентована для студенства у Прикарпатському національному університеті, всі великі бібліотеки повинні мати у своїх фондах примірники цієї праці…» - сказав Я.Ткачівський.
Генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський розповів про своє ставлення до нового видання та його автора: «…Семен Побуцький вибрав нелегкий шлях – важкою працею іти вперед. Ця робота найчастіше є непоцінованою людьми. Довгорічна праця над книжкою є тим зразком, як потрібно фахово працювати. Науковцям Заповідника, дослідникам Прикарпаття потрібно йти подібним шляхом. Вони є «орачами, які засіюють поле». Дане видання є подією в науковому житті України. Ця книга є подразником для вчених, вона є для того щоб вчергове показати, що Галич, його історія мають велике значення в історії нашої держави і Європи…».

Заступник генерального директора з питань розвитку та охорони пам’яток Володимир Дідух розповів про працю інформаційно-видавничого відділу Заповідника над книгою, ознайомив присутніх з статистичною інформацією про видання установи за попередні 17 років його діяльності. 
Цікавим був виступ першого рецензента праці, щоденного товариша автора у житті – його дружини п. Люби Побуцької. Вона, як і п. Семен, є за освітою істориком, зараз працює на педагогічній ниві. Про роботу над книгою, своє співпереживання з чоловіком за успішний результат, подальшу популяризацію видання, бажання допомагати у подальших проектах – говорила п. Люба.
На завершення заходу автор книги «Галицька митрополія» Семен Побуцький закликав всіх читачів видання до подальшої дискусії та обговорення проблемних питань теми. «…Зараз багато говориться про незалежність Української церкви, але ми (політики, громадяни, науковці) повинні пам’ятати, що ці процеси не є новітніми, їхні першооснови слід знаходити в нашій минувшині» - підкреслив п. Семен. Також, він висловив щиру подяку всім – причетним до підготовки видання; тим, хто вшанували його своєю присутністю сьогодні, і тим, що підготували таке чудове свято наукової книги; першій вчительці історії у школі та власній дружині. 

Додаткової урочистості заходу надавав мистецький супровід, підготований силами директора Музею караїмської історії та культури Ярослава Поташника, методиста Галицького РНД Іванни Сорочинської та аматорів народного мистецтва.
Книга Семена Побуцького «Галицька митрополія в контексті міждержавних і міжконфесійних відносин ХIV – XV століть» підготована до друку інформаційно-видавничим відділом Національного заповідника «Давній Галич». Видання складається з 4 розділів: «І. Джерельна база і стан наукового вивчення проблеми дослідження»; «ІІ. Політично-ідеологічні передумови виникнення Галицької митрополії»; «ІІІ. Галицька митрополія в контексті міждержавної і міжконфесійної боротьби за галицько-волинські землі у ХIV – XV століттях»; «IV. Роль Галицької митрополії в політичному і релігійному житті галицько-волинських земель у ХIV – XV століттях». Вступ до праці написав кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Олег Білоус, рецензію – ректор Українського державного університету м. Москви Віктор Ідзьо. Видання є особливо актуальним – особливо в контексті становлення української національної церкви.
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 763 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024