П`ятниця, 18.10.2024, 08:20:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Жовтень » 6 » В ІФНМУ представлять реставровану скульптуру св. Алоїзія Гонзаги - покровителя студентства
12:01:30
В ІФНМУ представлять реставровану скульптуру св. Алоїзія Гонзаги - покровителя студентства

У понеділок, 7 жовтня, у центральному корпусі Національного медичного університету відкриють експозицію скульптури св. Алоїзія Гонзаги – покровителя студентства. Подія відбувається в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом!» та з нагоди 79-ї річниці медуніверситету, пише КУРС.

Початок презентації о 12:00, другий поверх.

Святий Алоїзій Гонзага уважається покровителем студентства. Презентацію влаштовують, щоби познайомити студентів із постаттю Алоїзія Гонзаги – людини і святого. Скульптура – з фондів обласного Краєзнавчого музею.

Реставрацію скульптури здійснила Соломія Сташків-Олійник за підтримки Івана Гаврона та Івано-Франківського національного медичного університету. Скульптура довго зберігалася у фондах, перш ніж стати частиною проєкту реставрації «Врятуймо скарби разом!» художника-реставратора Валерія Твердохліба.

Дизайн і підготовка експозицій проєкту в приміщенні університету були здійснені за участі «Особливих інтерʼєрів» під керівництвом художника Яреми Стецика.

Хто такий Алоїзій Гонзага

Алоїзій Гонзага народився 1568 р. в Італії. Батько готував його до військової кар’єри, проте Алоїзія цікавило навчання. Крім грецької й латини, він володів іспанською, французькою та німецькою мовами. Уже з юних років жага до знань і духовне покликання стали визначальними в його житті. У 17 років Алоїзій вступив до Товариства Ісуса (єзуїтів), а через рік прийняв монаші обіти.

У 1591 році, коли в Римі спалахнула епідемія холери, Алоїзій, не вагаючись, присвятив себе допомозі хворим, надаючи їм першу допомогу, ризикуючи власним життям. Після зараження він помер 21 червня 1591 року у віці 23 років, залишивши по собі приклад самопожертви заради любові до ближніх.

Канонізований 1726 року, а вже через три роки Папа Бенедикт XIII проголосив святого Алоїзія Гонзагу покровителем молоді, зокрема студентів.

В ІФНМУ представлять реставровану скульптуру св. Алоїзія Гонзаги - покровителя студентства 1

Алоїзій Гонзага у Станиславові та Франківську

Єзуїти прийшли до Станіславова на початку XVIII століття, збудувавши тут костел і колегіум. У 1764 році костел отримав нову назву – “Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії і Святого Алоїзія Гонзаги” (нині — катедральний собор УГКЦ). Згодом було виготовлено вівтар на честь св. Алоїзія Гонзаги. Однак після заборони ордену єзуїтів австрійською владою в кінці XVIII століття костел закрили, а його мистецькі твори зникли. Пізніше будівлю передали греко-католицькій церкві, вона відома тепер як собор Святого Воскресіння.

Коли єзуїти повернулися до Станіславова, вони збудували ще один костел, що нині є Свято-Троїцьким кафедральним собором (на початку вулиці Грюнвальдської). Храм діяв до приходу радянської влади у 1939 році. Питання щодо точного періоду створення скульптур св. Алоїзія Гонзаги під час перебування єзуїтів у місті залишається відкритим для подальших досліджень мистецтвознавців та істориків.

Скульптура св. Алоїзія Гонзаги, створена в XVIII-XIX століттях, є унікальною пам’яткою сакрального мистецтва. На одязі святого зображений герб ордену єзуїтів, що допомагає ідентифікувати скульптуру. Вона виготовлена з дотриманням усіх технологічних вимог, анатомічно правильно і мистецьки досконало. Поверхня скульптури оздоблена в техніці поліхромного розпису. Святий зображений у єзуїтській сутані та білій комжі, його атрибутом, очевидно, був хрест, який підтримувався обома руками. Водночас на скульптурі наявні механічні пошкодження: обламані пальці на обох руках та втрачений атрибут святого Алоїзія Гонзаги – хрест.

Життя та діяльність св. Алоїзія Гонзаги, покровителя студентства, вже протягом багатьох поколінь викликають глибоку пошану в Європі. Його приклад є актуальним, він уособлює вічні цінності: прагнення до знань, духовні настанови, а також щиру доброту та любов до ближнього, відзначають організатори експозиції.


Переглядів: 11 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024