Якщо б ця теорія підтвердилася, то вона могла б перевернути всі краєзнавчі дослідження галицьких істориків та ентузіастів. А, принаймні, на Калущині — докорінно перекроїти історичну і туристичну мапу. Мешканець Томашівців Теодозій Король уже багато років розробляє теорію про те, що предки сучасних галичан — галли. Тому Галичина має багато ментальних, етнічних особливостей, відмінних від решти регіонів України. Підтвердження своїй теорії шукає у старожилів — за легендами і переказами, а також у літературі і на карті — за топонімами. Отже, можливо, ми — брати і сестри французам. Зацікавленість історією околиць рідного краю у мешканця Томашівців Теодозія Короля сформувалася ще з дитинства, коли до нього доходили легенди і перекази про славних наших предків і про їхнє давнє місто. І — коли дивували незвичайні назви горбів, полів
...
Читати далі »
Переглядів:
654
|
Додав:
Dnister
|
Дата:
29.07.2013
|
У кожному галицькому місті, яке поважає себе і поважає свою історію та власну магдебурзьку традицію, є Ратуша. Є вона і в Калуші. Але її стан стає дедалі гіршим. Тому — ще кілька років, і замість руїн у нас буде просто місце, де колись була Ратуша. Там можна буде встановити навіть табличку із написом про те, що колись там було. Якщо, звичайно, не зведуть нову будівлю. Бо цього тижня калуська Ратуша згоріла. Для більшості людей, яким не байдужа історія й імідж нашого міста, звістка про пожежу у Ратуші була просто шоком. Тим паче, що Ратуша, нехай навіть у напівзруйнованому стані, була частиною того, що називалося калуською архітектурною автентикою. Тим паче, за якимось дивним збігом обставин, саме вогонь знищив уже другу історичну пам’ятку міста.
Переглядів:
815
|
Додав:
Dnister
|
Дата:
29.07.2013
|
Цими днями в Івано-Франківській області намолочено перших 100 тис. тонн ранніх зернових. На Прикарпатті живуть такі традиції давніх хліборобських обрядів, яких, мабуть, немає вже ніде. — Зажинками колись називали традиційний початок жнив, коли господарі виходили у поле і починали серпом зажинати ниву, — розповіла «Вікнам» хранителька народних традицій, керівник народного аматорського фольклорно-етнографічного гурту „Перевесло” Ольга Бакота. — До зажинків готувалися дуже ретельно. І спочатку робилися такі речі, які, здавалося б, не мають ніякого відношення до процесу збору врожаю: до схід сонця жінки виходили на город, збирали кріп, варили його, і в тому відварі дорослі мили голову, а дітей купали цілком.
Переглядів:
600
|
Додав:
Dnister
|
Дата:
29.07.2013
| |