П`ятниця, 18.10.2024, 08:15:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Жовтень » 12 » «ДАРІЯ ЦВЄК – берегиня галицької кухні»
08:18:04
«ДАРІЯ ЦВЄК – берегиня галицької кухні»

8 жовтня 2024 року працівники відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготували однойменну відеопрезентацію, приурочену 115-річниці від дня народження Дарії Цвєк (1909-2004), відомої авторки книг з кулінарії, яка проживала в м. Івано-Франківську.

Дарія Цвєк - жінка, яка своїм кулінарним талантом вписала своє ім'я в історію Прикарпаття. Пристрасть до кулінарії прививалась Дарії з дитинства. Ще школяркою вона почала вести зошит, в який записувала почуті від рідних рецепти. В післявоєнний період кулінарний хист Дарії Цвєк забезпечив виживання її родині. Спершу пані Дарія працювала на кухні лікарні для посадовців, згодом її почали запрошувати ті ж таки посадовці для приготування страв для прийомів, проводила кулінарні курси та вела гастрономічну рубрику на франківському радіо. 

Кухня була її натхненням, місцем творчості, простором самореалізації. Під час навчання у Коломийській гімназії Дара потоваришувала з Дариною Макогон, яка пізніше стала відомою письменницею Іриною Вільде. Саме Ірина Вільде переконала Цвєк опублікувати зібрані кулінарні рецепти. 

Дарія Цвєк відома як авторка кулінарного бестселеру «Солодке печиво», який має у себе вдома чи не кожна галицька господиня. Ця книга, випущена 1961 року, згодом перевидавалася 9 разів.

Відома кулінарна майстриня розповідала про галицькі традиції, особливості святкування Різдва й Великодня, про гастрономічну щоденну культуру. Вона  змогла не тільки зберегти народно-родинні традиції українців, а ще й популяризувати їх, незважаючи на радянську ненависть до всього національного, яка панувала у її добу.

Для неї важливе значення мали естетика приготування і подачі страв, гармонія кольорів, текстур, смаків. Якби пані Дара жила сьогодні, то стала б однією з найпопулярніших фудблогерок.

 Її перу належать сім кулінарних книг. Окрім «Солодкого печива», добре відомі збірники рецептів «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім'ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам».

Нам усім справді є що почерпнути у традиційних, часто незаслужено забутих, рецептах приготування національних страв.

Більше дізнатися про легендарну кулінарну майстриню ви зможете, переглянувши відеопрезентацію «ДАРІЯ ЦВЄК - берегиня галицької кухні» . 


Переглядів: 8 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024