Четвер, 19.09.2024, 03:23:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2024 » Вересень » 10 » Колись у Станиславові. Електричний «ґуру»
12:23:25
Колись у Станиславові. Електричний «ґуру»

В краєзнавстві досить повно висвітлена історія про те, як у нашому місті з’явилася електрика. Проте інформації про спеціалістів, які «несли світло в маси», дуже мало.

Одним із таких електриків був Юзеф Ровінський, який ще до Першої світової війни вважався знаним технічним фахівцем. Він працював у станиславівській тюрмі «Діброва», де відповідав за обслуговування різного технічного устаткування. Вже після війни, у 1922 році, Ровінський заснував власне підприємство, яке спеціалізувалося на електриці та електромеханіці, пише Західний кур’єр.

Це підприємство вже незабаром стало одним із провідних у Галичині в цій галузі.  Саме підприємство Ровінського займалося електрифікацією ткацької фабрики в Станиславові, а крім того, Ровінський не обійшов увагою і свій «рідний» заклад – тюрму «Діброва».

За Другої Речі Посполитої будівля «Діброви» вже належала військовим, і підприємство Ровінського установило там електрівню. До клієнтів цього відомого електромеханіка належали також органи місцевого самоврядування, державні установи. Крім колишньої тюрми «Діброва», його підприємство електрифікувало й інші військові будівлі у місті. Не бракувало у пана Ровінського і приватних клієнтів, адже електрифікація у повоєнному Станиславові все більше поширювалася. Крім своїх безпосередніх обов’язків, Ровінський також знаходив час на громадську діяльність.

Зокрема він очолював кредитну установу, яка видавала позики ремісникам, входив до правління Товариства польських купців і був активним учасником товариства промисловців та ремісників, що працювали з металом.  Підприємство Юзефа Ровінського знаходилося по вул. Колінського, 2 (тепер Фортечний провулок). Свою роботу воно виконувало якісно і добросовісно, а тому його очільник міг похвалитися бездоганною репутацією далеко за межами Станиславова.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 10 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024