Неділя, 08.09.2024, 01:40:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Липень » 14 » Кримінальні історії. Рейвах у кав’ярні «Ґранд»
11:52:49
Кримінальні історії. Рейвах у кав’ярні «Ґранд»

В 1910-х роках у Станиславові дуже популярною була азартна гра у карти, яку називали «фербель».

В неї зазвичай грали 2-4 особи, а кульмінаційним моментом був «найвищий фербель»  – комбінація з чотирьох тузів. В місті навіть діяла шайка, члени якої вдавали інтелігентів і заохочували до гри відвідувачів кав’ярень. Поліція затримувала і штрафувала азартних гравців, адже проблем від них вистачало, пише Західний кур’єр.

Так, у серпні 1918 року у місті стався гучний скандал, пов’язаний з картярами. Тадеуш Рот, Станіслав Ласковський і Ян Двожанський, відомі в місті азартні гравці, грали у фербель у кав’ярні «Ґранд». Ця кав’ярня знаходилась у будівлі за сучасною адресою вул. Січових Стрільців, 7. Під час гри Ротові не щастило, і невдовзі він програв більш ніж три тисячі корон. Нетямлячись від люті, гравець-невдаха зчинив крик і затіяв бійку зі своїми товаришами.

Обдарований надзвичайною фізичною силою, Рот у нападі люті також порозбивав дзеркала, шиби і лампи у кав’ярні, чия загальна вартість перевищувала тисячу корон. Після цих «подвигів» скандаліст вибіг на вулицю, де нападав на різних перехожих і побив поліціянта, який хотів його заарештувати. Далі він забіг до кінотеатру «Австрія» і почав там кричати і скандалити, чим дуже налякав глядачів. Поліціянти, які чергували у кінотеатрі, вивели Рота на вулицю і доправили до відділку. Завдяки своїй надзвичайній силі Рот звідти втік і продовжив свій насичений вечір, зокрема ввірвався до шинку пані Френкель на вул. Сапєжинській (тепер вул. Незалежності), де порозбивав пляшки з вином і лампи.

Вийшовши з шинку, він зустрів Яна Двожанського, якому програв у карти, і кинувся на нього з ножем. Цілій групі поліціянтів ледве вдалося арештувати цього розшаленілого силача, який згодом мусив відповідати за скоєне перед судом. Небагато користі отримали й товариші Рота, адже їхній виграш конфіскували.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 36 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024