Субота, 27.07.2024, 04:47:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 22 » Презентовано нове краєзнавче видання – «Ямниця в період Першої світової війни»
21:16:13
Презентовано нове краєзнавче видання – «Ямниця в період Першої світової війни»
22 квітня 2012 р. в актовому залі Ямницької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася презентація нового краєзнавчого видання під назвою «Ямниця в період Першої світової війни». Автором праці є уродженець села, історик за освітою Андрій Сміжак. Середню освіту він здобув в Ямницькій ЗОШ, а з 2007 р. по 2011 рік навчався в Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника на факультеті історії і політології. Проблематика Першої світової війни та історії австро-угорської армії є предметом його особливого зацікавлення. 
Видання є дуже потрібним і актуальним, адже описувані на сторінках книги події, були локальною частиною однієї з найбільших світових катастроф; також, сучасна територія нашої області впродовж 1917 – 1918 р. була великим полем битви між кількома імперіями. На наших землях спочивають тисячі вояків різних армій – Австро-Угорщини, Російської, Німецької та Отоманської імперій.
Відкрила захід активна громадська діячка Романія Постолянюк. Вона привітала автора з появою його першої друкованої праці, назвавши її «першою ластівкою, яка облетіла село». За її словами, подібні зустрічі з цікавими для сільської громади особами будуть продовжуватися й на далі.
Благословення присутній громаді, а також автору книги уділив парох села, настоятель церкви Св. Миколая, декан УГКЦ о. Богдан Курилів. Він закликав присутніх пам’ятати тих, хто раніше творили літопис села і долучатися до дослідження сторінок його недавнього минулого. Від представників старшого покоління подяку А.Сміжаку висловив п. Семен Дейчаківський. На його думку, наступним кроком молодого дослідника повинна стати робота над вивченням життєписів односельчан, які полягли в ОУН та УПА.
Цікавими були виступи колег автора з цеху істориків. Сільський голова, а в минулому викладач історії в місцевій школі Іван Ковальчук пригадав події кількарічної давності і висловив свою ставлення до видання книги: «…Андрій Сміжак, як учень відзначався потягом до вивчення предмету. Він продовжує спільне вивчення історії села з старшим колегою Ігорем Дейчаківським. Ми, як орган місцевого самоврядування, надаватимемо мамеріальну підтримку подальшим дослідницьким ініціативам Андрія Сміжака». 
Директор Української гімназії №1 м. Івано-Франківська, депутат обласної ради Ігор Дейчаківський (який в попередні роки підготував дві книги з історії села – «Ямниця» та «Ямничани») наголосив на тому, що «…подія є важливою, не тільки для окремо взятого села, а для цілої околиці. Сьогодні ми маємо можливість доступу до архівів, але разом з цим нам бракує зацікавлених дослідників. Книгу можна й потрібно доопрацьовувати, але сама її поява є великим позитивом…». Також, Ігор Дейчаківський висловив пропозицію щодо створення в селі музею та потребі збору історії родоводів.
Сам автор, Андрій Сміжак розповівши про навчання у школі та університеті, звернув увагу на своє зацікавлення подіями І Світової війни. Цікавою була його розповідь про археологічні дослідження боїв на терені села та його околиць. В найближчому часі він планує доопрацювати книгу, оскільки вже тепер зібрано значну частину додаткового матеріалу – розповідей та світлин. Дослідник висловив жаль з приводу знищення в минулому військових поховань вояків німецької армії (що загинули в 1916 р.) на місцевому цвинтарі.
Надзвичайно цікавими для присутніх були представлення за допомогою комп’ютерної техніки світлин, які ілюстрували історію села та його жителів у період ПСВ, а також перегляд роликів про бої австро-угорської армії на р. Ізонцо в Італії (в яких приймала участь значна частина вояків – ямничан).

Книга «Ямниця в період Першої світової війни» видана накладом 400 примірників. Вона висвітлює історію села та долю його мешканців впродовж 1914 – 1917 років. Видання структуроване за розділами «Ямниця напередодні та початку Першої світової війни», «Ямниця під час Галицької битви 1914 року (10 серпня – 13 вересня)», «Територія села під час військових дій 1915 – 1916 років», «Битва на ямницьких полях в червні 1917 року», «Гмінд. Повоєнна Ямниця», «Археологічні дослідження Першої світової війни в селі Ямниця», «Ямничани у складі австрійської армії», «Ямничани у складі Українських Січових Стрільців», «Німецький цвинтар у Ямниці», «Німецькі вояки, що загинули на території Ямниці». Книга багато ілюстрована родинними світлинами, схемами. Видання буде цікавим всім, хто цікавиться краєзнавством та мілітарною історією.
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 775 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024